Mainos

Israel jatkaa sinnikkäästi miehitystä

Israel aikoo jatkaa palestiinalaisalueiden miehitystä, samalla kun Yhdysvallat ja EU vaativat yhä tiukemmin sitä vetämään joukkonsa pois.

-

Tilanne Lähi-idässä kärjistyy entisestään. Yhdysvallat ja EU vaativat yhä tiukemmin Israelia vetäytymään miehittämistään palestiinalaiskaupungeista.

Israel puolestaan vannoo jatkavansa sotatoimiaan. Yhdysvaltain ulkoministeri Colin Powell haluaa tavata myös Jasser Arafatin Lähi-idän matkallaan.

Israel on vetänyt tankkinsa pois Qalkiljasta ja Tulkarmista. Israel kuitenkin kiristää saartoa näiden kaupunkien ympärillä, ja on miehittänyt Duran kylän lähellä Hebronia.

Israelin hävittäjät ovat pommittaneet Nablusia, ja pahoin kärsineessä Jeninin pakolaisleirissä on yhden arvion mukaan kuollut sata palestiinalaista sotatoimien aikana.

Tänään Jeninissä kuoli 13 israelilaissotilasta, Israelin suurin miestappio palestiinalaisten toisen kansannousun aikana. Tämän seurauksena pääministeri Ariel Sharon vannoo entistä tiukemmin jatkavansa sotatoimia. Sharon myös vahvisti tänään hallitustaan äärioikeistolaisella uskontopuolueella. Hallituskumppani työväenpuolueen vaikutusvalta Sharoniin on puolestaan selvästi heikentymässä.

Sotatoimien jatkaminen kiristää suhteita Yhdysvaltoihin ja EU:hun, jotka vaativat Israelin täydellistä ja välitöntä vetäytymistä miehittämistään palestiinalaiskaupungeista.

Diplomatia tilanteen rauhoittamiseksi käy kovilla kierroksilla. Yhdysvaltain ulkoministeri Colin Powell haluaa tavata Lähi-idän kierroksellaan Sharonin lisäksi myös Jasser Arafatin. Saksalla kerrotaan olevan valmiina uusi rauhansuunnitelma, josta EU, YK, Yhdysvallat ja Venäjä aikovat keskustella huomenna Madridissa.

(MTV3)

(Kymmenen uutiset 09.04.2002)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.