Mainos

Israel jatkaa operaatiota kansainvälisistä vetoomuksista huolimatta

Lähi-idän väkivaltaisuudet ovat tänään jatkuneet ankarina. Useita ihmisiä sai surmansa itsemurhaiskussa Haifassa. Israel jatkoi iskuja Länsirannalla.

Israelin armeija ilmoitti nujertaneensa vastarinnan Jeninin pakolaisleirissä, ja palestiinalaiset syyttivät Israelia verilöylyn järjestämisestä leirissä.

Laaja kansainvälinen rintama vetosi jälleen Israeliin, jotta se vetäisi joukkonsa pois palestiinalaisten itsehallintoalueilta. YK:n pääsihteeri Kofi Annan ilmaisi myös tyrmistyksensä palestiinalaisalueiden humanitaarisesta tilanteesta Madridissa, missä YK:n, EU:n, Venäjän ja Yhdysvaltain edustajat laativat yhteisen kannanottonsa.

Pääministeri Ariel Sharon torjui vetoomuksen välittömästä vetäytymisestä todeten Israelin käyvän "eloonjäämistaistelua". Sharon vakuutti, että israelilaisjoukot eivät jää Länsirannalle, kun "työ on saatu päätökseen", ja vetosi "suureen ystävään" Yhdysvaltoihin, jottei se asettuisi Israelia vastaan.

Yhdysvaltain ulkoministeri Colin Powell jatkaa Madrista välitysmatkaansa huomenna Jordanian kautta Israeliin.
Madridin vetoomus kehotti palestiinalaisten presidenttiä Jasser Arafatia tekemään kaikkensa estääkseen viattomiin israelilaisiin kohdistuvan terrorin.

Annan tuomitsi Haifan pommi-iskun kutsuen sitä "moraalisesti vastenmieliseksi" terrorismiksi, jota ei voida sallia. Kahdeksan - eräiden tietojen mukaan kymmenen - ihmistä sai surmansa ja 17 haavoittui, kun palestiinalainen räjäytti voimakkaan pommin aamulla bussissa pohjoisessa Haifassa. Silminnäkijät kertoivat ruumiinosien sinkoutuneen neljänneskilometrin päähän ajoneuvosta. Palestiinalaisen Hamas-järjestön sotilaallinen siipi ilmoittautui iskun järjestäjäksi.

Palestiinalaisministeri Nabil Shaath totesi iskun jälkeen Sharonin epäonnistuneen takaamaan israelilaisten turvallisuuden sotilastoimin.

Palestiinalaiset syyttivät armeijaa verilöylystä

Israel laajensi Länsirannan operaatiotaan jälleen, kun sen joukot etenivät Hebronin lähellä sijaitsevaan kylään.

Nablusissa armeija teki palestiinalaisten mukaan tähän asti rajuimman ilmaiskun viime yönä, kun helikopterit ja lentokoneet tulittivat kaupunkia ohjuksin. Kaupungin palestiinalaispormestarin mukaan taisteluissa on menehtynyt puolensataa ihmistä. Israelin armeija sanoi murtaneensa "joitakin pesäkkeitä lukuunottamatta" palestiinalaisten vastarinnan Jeninin pakolaisleiristä, josta armeija karkotti YK:n lastenavunjärjestön Unicefin mukaan tänään 800 naista ja lasta. Unicef kertoi karkotettujen jääneen vaille suojaa ja ruokaa.

Palestiinalaiset syyttivät armeijaa verilöylystä, jossa on saanut surmansa ehkä 150-200 palestiinalaista. Puskutraktorien kerrottiin jyränneen maan tasalle kymmeniä - mahdollisesti jopa satoja - rakennuksia. -Miehitysarmeijan puskutraktorit kaivavat joukkohautoja -- peittääkseen verilöylyn, palestiinalaisen uutistoimiston Wafan välittämässä lausunnossa todettiin.

Israelin armeija syytti puolestaan palestiinalaisia joukkomurhan lavastamisesta ja arvioi sadan palestiinalaistaistelijan kaatuneen ja 250:n antautuneen Jeninissä.

Betlehemissä armeija jatkoi Jeesuksen Syntymäkirkon piiritystä. Kirkkoon saarrettu armenialaispappi haavoittui luodin tai sirpaleen osuttua häneen. Siitä, kuka häntä ampui, ei ollut selvyyttä.

Israel on yli viikon piirittänyt kirkkoa, jossa on arviolta parisataa palestiinalaistaistelijaa sekä kymmeniä pappeja ja muita siviilejä.

Yhteenotot Israelin ja Libanonin välisellä rajalla jatkuivat myös, kun Hizbollah-sissit tulittivat raketein ja kranaatein Israelin asemia. Etelä-Libanonin YK-joukkojen komentaja Lalit Tewari syytti sissejä vaarallisesta yrityksistä laajentaa aseellista selkkausta.

(MTV3-STT-Reuters-AFP-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.