Mainos

Israel jatkaa iskuja Gazaan ja Libanoniin

Pommitukset ja operaatiot muutaman israelilaissotilaan pelastamiseksi jatkuvat sekä Libanonissa että Gazan kaistalla. Hizbollah on vastannut ampumalla rakettaja Israeliin. Gazassa uhriluku lähenee sataa.

Israelin sotaoperaatio jatkuu sekä Libanonissa että Gazassa.

Ainakin 13 libanonilaista siviiliä on saanut surmansa ja kymmeniä muita haavoittunut Israelin uusissa ilmaiskuissa Libanoniin, kertovat lääkintäviranomaiset ja poliisi.

Pääkaupungin Beirutin eteläosat on monin paikoin pommitettu hajalle. Myös kaupungin kansainvälinen lentokenttä, satamat, useat kaupungista ulos vievät tiet ja sillat ovat tuhoutuneet.

- Israelin armeija on lähettänyt maahan myös pienen määrän erikoisjoukkojaan kenttätehtäviin, mutta suurinta osaa operaatioista hoitaa ilmavoimat, armeijan kenraali kertoo.

Armeija teki viime yön aikana Libanoniin yli 50 iskua. Kohteina oli kymmenen tutka-asemaa rannikolla, Hizbollahin al-Manar-televisiokanava ja järjestön päämaja, armeijan edustaja kertoi.

Useat maat ovat valmistelleet ja toteuttaneet kansalaistensa evakuointeja alueelta.

Iran varoitti Israelia "käsittämättömillä menetyksillä", jos se hyökkää myös Syyriaan.

Hizbollah vastasi raketein

Hizbollahin tekemissä raketti-iskuissa on kuollut lähes kymmenen ihmistä pohjoisisraelilaisessa Haifan kaupungissa. Lisäksi parikymmentä on haavoittunut, sairaalalähteet kertovat.

Ainakin viisi rakettia ammuttiin Etelä-Libanonista Israelin kolmanneksi suurimpaan kaupunkiin. Poliisin mukaan osa niistä osui kaupungin päärautatieasemalle aamuruuhkan aikaan.

Hizbollah sanoi ampuneensa raketit kostona, koska Israel on tappanut siviilejä ja aiheuttanut tuhoa Libanonissa. Kyseessä oli toinen raketti-isku Haifaan kolmen päivän sisällä, mutta edellinen ei vaatinut uhreja. Keskiviikon jälkeen yli 450 rakettia on ammuttu Israeliin.

Haifaan osuneet ohjukset iranilaisia?

Ainakin kaksi sunnuntaina Haifaan osunutta ohjusta olivat Iranin valmistamia Fajr-ohjuksia, väittää Israelin asevoimien edustaja.

Nimettömänä esiintynyt armeijan edustaja sanoi Israelin tutkivan edelleen, oliko ohjusten joukossa myös syyrialaisvalmisteisia ohjuksia.

Hizbollah on ennen meneillään olevaa kriisiä ampunut perinteisesti Katjusha-raketteja Libanonista Israelin puolelle.

Tankit palasivat Gazaan

Israel on laajentanut sotilaallista operaatiotaan Gazassa. Armeijan tankit palasivat myöhään eilen illalla Gazan kaistalle, mistä ne vetäytyivät viikkoa aiemmin.

Gazan kaistan pohjoisosassa kolme palestiinalaistaistelijaa sai surmansa Israelin ilmaiskussa. Lisäksi yli kymmenen haavoittui erillisissä iskuissa. Eteläisessä Gazassa palestiinalaisnainen kuoli kotiinsa, kun armeijan panssariohjus osui hänen talonsa viereen.

Israel on moukaroinut kiivaasti Gazaa sen jälkeen, kun israelilainen sotilas siepattiin alueella kolme viikkoa sitten. Israel on ilmoittanut, ettei se aio keskustella vankien vaihtamisesta.

Eilen Israelin armeijan hyökkäyksessä kuoli kaksi palestiinalaista. Israel pommitti myös palestiinalaisten talousministeriötä. Israelin hyökkäyksessä Gazassa on kuollut arviolta 85 ihmistä, noin puolet heistä palestiinalaistaistelijoita.

Israel löysi kolmen kadonneen merisotilaan ruumiit

Israelin armeija on löytänyt kolmen kadoksissa olleen merisotilaan ruumiit. Neljä sotilasta katosi, kun Israelin sotalaiva joutui perjantaina Hizbollahin iskun kohteeksi 16 kilometrin päässä Libanonin rannikolta.

Neljännen sotilaan ruumis löytyi jo eilen.

Neljän päivän aikana Israelin sotilaita on kuollut yhteensä 12.

Operaatiot jakavat mielipiteitä

George Bush

Yhdysvaltain presidentti George W. Bush sanoo, että Israelilla on oikeus puolustaa itseään, mutta sen tulee pitää mielessä hyökkäysten seuraukset.

Ranskan presidentti Jacques Chirac puolestaan vaatii pysyvää tulitaukoa Lähi-itään. Chiracin mielestä Israelin joukot on pysäytettävä.

Lähi-idän kriisi on yksi keskustelunaiheista teollisuusmaiden G8-huippukokouksessa, jonka virallinen osuus alkaa tänään Pietarissa.

Indonesiassa tuhannet ovat osoittaneet mieltään Israelin sotatoimia vastaan. Myös Indonesian hallitus on tuominnut iskut ja vedonnut Israeliin niiden lopettamiseksi.

Muslimisuuntautuneen PKS-puolueen johtaja on pyytänyt indonesialaisia boikotoimaan paitsi israelilaisia myös amerikkalaisia tuotteita.

(MTV3-STT-Reuters-DPA-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.