Mainos

Israel jatkaa hyökkäyksiään

Israel kiihdyttää yksittäisiä hyökkäyksiään Hizbollahin asemiin. Useita Etelä-Libanonin kyliä on tyhjennetty.

Armeijan edustajat ovat kiistäneet Israelin suunnittelevan laajaa maahyökkäystä Libanonin puolelle. Yksittäisiä hyökkäyksiä Hizbollahin asemiin kuitenkin kiihdytetään.

Uutistoimisto AFP:n mukaan ensimmäiset Israelin joukkojen ja Hizbollah-taistelijoiden väliset lähitaistelut on käyty tänään illalla Libanonin etelärajan tuntumassa.

Israelin sotilaat ovat kehottaneet noin kymmenen Etelä-Libanonissa sijaitsevan kylän asukkaita jättämään kotinsa. Postumisaikaa annettiin iltakuuteen Suomen aikaa asti. Armeija aikoo tehdä alueelle ilmaiskuja Hizbollahin piilopaikkojen tuhoamiseksi.

Iltapäivällä Israelin ilmavoimat moukaroivat matkapuhelin- ja televisiomastoja Beirutin pohjoispuolella. Myös Pohjois-Libanonissa Terbolissa sijaitsevaa tv-mastoa ja matkapuhelimien tukiasemaa on tulitettu. Iskuissa kuoli yksi LBCI-kanavan työntekijä ja toinen loukkaantui.

Hizbollah puolestaan on ampunut tänään kymmeniä raketteja Israelin eri kaupunkeihin. Iskuissa on haavoittunut useita ihmisiä.

Täsmäpommeja Yhdysvalloilta?

New York Times -lehden mukaan Yhdysvallat toimittaa kiireellisesti niin sanottuja täsmäpommeja Israelille. Lehden mukaan Israelin hallitus pyysi asetoimitusta Yhdysvalloilta viime viikolla. Lehti kertoo nimettömiin viranomaislähteisiin viitaten, että presidentti George W. Bushin hallinto hyväksyi pyynnön vain lyhyen neuvonpidon jälkeen.

YK:n pääsihteeri Kofi Annan varoitti CNN-tv-kanavan haastattelussa sotatoimien vakavasta laajentumisesta, jos Israel ryhtyy laajaan maahyökkäykseen. Annan vetosi myös Hizbollahin tukijoina pidettyihin Iraniin ja Syyriaan selkkauksen hillitsemiseksi.

Siviilien pako jatkuu

Siviilien pako Libanonista kiihtyy sotatoimien jatkuessa. Tuhannet libanonilaiset ovat matkanneet maan eteläosasta kohti pohjoista Israelin varoitettua lentolehtisin hyökkäystoimien jatkamisesta.

Myös ulkomaalaisia evakuoidaan edelleen muun muassa Beirutista meriteitse Kyprokseen.

YK-joukkoja Etelä-Libanoniin?

Kansainvälinen yhteisö pohtii ensi viikolla mahdollisuutta lähettää kansainvälisiä joukkoja Etelä-Libanoniin. YK:n edustajan Terje Röd-Larsenin mukaan kokouksessa puntaroidaan nykyisten Unifil-rauhanturvajoukkojen vahvistamista tai kokonaan uuden joukon kokoamista.

YK-joukon johtoon on kaavailtu Ranskaa tai Turkkia. Myös EU on luvannut apua tarvittaessa. Roomassa keskiviikkona pidettävää kokousta on esittänyt Yhdysvaltain ulkoministeri Condoleezza Rice.

Röd-Larsenin mukaan tulitaukoa ei saada aikaan ennen kuin kriisille löydetään poliittinen ratkaisu.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Lähi-idän kriisin taustaa MTV3:n erikoissivuilla: http://www.mtv3.fi/israel

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.