Israel ja Syyria neuvottelevat rauhasta

Israel ja Syyria aloittavat ensi keskiviikkona uudelleen suorat rauhanneuvottelut lähes neljä vuotta kestäneen tauon jälkeen. Neuvottelut on määrä aloittaa korkealla tasolla Washingtonissa ja siirtää sen jälkeen Jordanian pääkaupunkiin Ammaniin. Washingtonissa tapaavat aluksi Israelin pääministeri Ehud Barak ja Syyrian ulkoministeri Farouq al-Shara. Neuvottelujen keskipisteessä on strateginen Golanin ylänkö, jonka Israel valtasi vuoden 1967 kuuden päivän sodassa ja liitti alueisiinsa vuonna 1981.

Israel, Davidin tähti

Maiden väliset rauhanneuvottelut katkesivat vuoden 1996 helmikuussa, kun Syyria väitti, että sittemmin salamurhaajan uhriksi joutunut pääministeri Yitzhak Rabin oli luvannut palauttaa Golanin jo pari vuotta aiemmin. On selvää, ettei rauhansopimusta synny ilman Golanin palauttamista. Asiantuntijoiden mukaan neuvottelijoiden tärkeimmäksi tehtäväksi jääkin rajanveto; vaihtoehtoina ovat vuonna 1923 vedetty kansainvälinen raja ja Syyrian raja ennen kuuden päivän sotaa. Ajatus koko Golanin palauttamisesta jakaa voimakkaasti mielipiteitä Israelissa. Mielipidekyselyjen mukaan puolet israelilaisista vastustaa Golanin palauttamista rauhan vastineeksi. Barak luottaa kuitenkin siihen, että israelilaiset asettuvat joukolla tukemaan rauhansopimusta, kun sellainen on saatu aikaan ja on aika järjestää asiasta lain vaatima kansanäänestys.

T

äydellinen vetäytyminen Syyrian ehtona

Syyrian hallituksen tiedottaja muistutti perjantaina, että Israelin on sitouduttava täydelliseen vetäytymiseen Golanilta, jos se haluaa saada aikaan rauhansopimuksen presidentti Hafez al-Assadin hallituksen kanssa. -Pelkät korulauseet eivät johda rauhaan. Jos Barak on kiinnostunut rauhanteosta, hänen on selkeästi sitouduttava noudattamaan YK:n päätöslauselmia, jossa Israelia vaaditaan vetäytymään kaikilta miehitetyiltä arabialueilta, hallituksen tiedottaja painotti.

Barak sanoi torstaina, että Israel voi saada aikaan rauhansopimukset sekä Syyrian että Libanonin kanssa lähikuukausina, jos Washingtonin neuvottelut johtavat myönteiseen tulokseen. Myös Assadilla on vahvat syynsä neuvottelujen uudelleen aloittamiselle. Tarkkailijoiden mukaan Assad haluaisi luovuttaa pian vallan pojalleen Basharille. Tämä voisi aloittaa "puhtaalta pöydältä", jos Syyria olisi saanut Golanin takaisin ja tehnyt rauhan Israelin kanssa.

Tarkastuspiste Isrelissa

Assadia kiinnostanee myös rauhansopimuksen mukanaan tuoma kaupan uusi kukoistus. Neuvottelujen alkaminen on työvoitto presidentti Bill Clintonille ja hänen ulkoministerilleen Madeleine Albrightille, joka kävi vastikään kiertomatkalla Lähi-idässä. Se on voitto myös Barakille, minkä myönsivät myös hänen kiivaimmat vastustajansa. Silti arvostelukin oli kärkevää.
-Hän näyttää kissalta, joka on juuri latkinut kermaa. Toivon vain, ettei koko kermakulho kellahda latkijan päähän, irvaili oikeistolaisen Likud-puolueen edustaja Limor Livnat Washington Post -lehden mukaan.

Golanin uudisasukkaat koolle kriisikokoukseen

Golanilla asuu noin 17 000 juutalaissiirtolaista, joiden johtajat kutsuivat koolle kriisikokouksen saatuaan tietää neuvottelujen aloittamisesta. He aikovat kerätä miljoonia dollareita kampanjaan ylängön palauttamista vastaan. Israel vaatii Golanin täydellistä demilitarisointia ja YK:n rauhanturvaajien lähettämistä alueelle. Lisäksi se haluaa säilyttää "varoitusasemia" Hermonvuorella varmistaakseen, ettei Syyria ryhdy yllätyshyökkäykseen. Syyrian mielestä tämä merkitsisi vain miehityksen jatkumista.

Israel on valmis vetämään joukkonsa Etelä-Libanoniin perustamaltaan turvallisuusvyöhykkeeltä osana Syyrian kanssa solmittavaa sopimusta. Syyria taas kytkisi oman vetäytymisensä Libanonista Israelin vetäytymiseen Golanilta. Myös aikataulusta on erimielisyyksiä. Israel haluaisi vetäytymiseen aikaa kolme vuotta, ja jokainen vetäytymisvaihe riippuisi siitä, kuinka Syyria on hoitanut omat velvoitteensa. Myös Syyria hyväksyy asteittaisen vetäytymisen, mutta haluaa laatia tiukemman aikataulun.
(STT--Reuters-DPA)

Lue myös:

    Uusimmat