Mainos

Israel ja palestiinalaiset neuvottelupöytään

Israel ja palestiinalaiset valmistautuivat jatkamaan tänään rauhanneuvotteluja, joiden odotetaan keskittyvän israelilaisten joukkojen vetäytymiseen Hebronista. Yhdysvaltain ulkoministeri Warren Christopher saapui Jerusalemiin vauhdittaakseen neuvotteluja.

Christopher tapaa myöhemmin päivällä sekä pääministeri Benjamin Netanyahun että palestiinalaisten presidentin Jasser Arafatin. Hän sanoi haluavansa muistuttaa kumpaakin johtajaa näiden lupauksista osallistua itse neuvotteluihin, jos niissä ei alemmalla tasolla päästä tuloksiin.

Korkeat israelilaiset ja palestiinalaiset viranomaiset aloittavat neuvottelut Gazan ja Israelin rajalla Erezissä myöhään tänä iltana Suomen aikaa. Välittäjänä toimii Yhdysvaltain Lähi-Idän lähettiläs Dennis Ross.

Myös Irlannin ulkoministerin Dick Springin oli määrä saapua Israeliin tänään. Matkasta sovittiin EU:n huippukokouksessa Irlannissa eilen.

Yhdysvaltain presidentti Bill Clinton ylisti aiemmin neuvottelujen jatkumista ja kehotti osapuolia saavuttamaan tuloksia mahdollisimman pian.

Hebronin ulkonaliikkumiskielto kumottiin

Jännityksen lieventämiseksi Israelin armeija kumosi aiemmin päivällä Hebroniin julistetun ulkonaliikkumiskiellon. Kymmenen päivää kestänyt kielto määrättiin voimaan viime kuussa israelilaisten ja palestiinalaisten otettua verisesti yhteen. Hebronissa asuu noin 100 000 palestiinalaista ja runsaat 400 juutalaista uudisasukasta.

Arafat vaati neuvottelujen aattona, että kaikki olemassa olevat sopimukset on täytettävä, eikä mitään niistä neuvotella uudelleen. Myös palestiinalaisten neuvottelija Saeb Erekat tähdensi, etteivät palestiinalaiset suostu muuttamaan jo allekirjoitettuja sopimuksia.

Arafat ja Netanyahu sopivat uusista rauhanneuvotteluista Yhdysvalloissa pidetyssä kriisikokouksessa aiemmin tällä viikolla. Presidentti Bill Clinton oli kutsunut kriisikokouksen koolle sen jälkeen kun yli 70 ihmistä oli saanut surmansa israelilaisten ja palestiinalaisten yhteenotoissa.
(STT-AFP-Reuter)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.