Mainos

Israel ja palestiinalaiset neuvottelupöytään

Palestiinalaiset ja Israel jatkavat rauhanneuvotteluja ensi viikolla, sanoo palestiinalaisten presidentin Jasser Arafatin neuvonantaja Nabil Abu Rudeina.

Hänen mukaansa neuvotteluja jatketaan heti, kun Israelin pääministeri Ehud Barak palaa YK:n huippukokouksesta Yhdysvalloista, ilmeisesti maanantaina.

-Neuvottelut jatkuvat neljä viikkoa. Tulevat viikot ovat ratkaisevis, hän huomautti. Tieto rauhanneuvottelujen jatkumisesta tuli samaan aikaan, kun Palestiinan vapausjärjestön PLO:n keskusneuvosto kokoontui Gazaan huomenna jatkuvaan kokoukseen päättämään palestiinalaisten valtion itsenäistymisjulistuksen ajankohdasta.
Arafat on aiemmin sanonut julistavansa palestiinalaisten itsehallintoalueen itsenäiseksi valtioksi ensi keskiviikkona 13. syykuuta riippumatta siitä, saadaanko rauhansopimus aikaan sitä ennen.

Julistusta ehkä lykätään

Kansainvälinen yhteisö on vedonnut palestiinalaisiin itsenäisyysjulistuksen lykkäämiseksi, jotta lopullisen rauhansopimuksen tekoon jäisi lisäaikaa.

Keskusneuvoston on veikkailtu taipuvan itsenäisyysjulistuksen lykkäämiseen, mutta monet palestiinalaisten johtomiehet vastustavat viivyttelyä. Sadat ihmiset ovat tänään osoittaneet mieltään Gazassa itsenäistymisen puolesta.

Keskusneuvoston johtaja Salim al-Zanoun on uhannut erota, jollei takarajasta pidetä kiinni. Arafat on jättänyt aikataulun keskusneuvoston päätettäväksi.

Myös radikaalin Palestiinan vapautuksen kansanrintaman PFLP:n johtoryhmään kuuluva Abdel-Rahim Mallouh vaati itsenäisyysjulistusta heti ensi viikolla. Rauhanpyrkimykset eivät edistyneet viime viikollakaan, kun Yhdysvaltain presidentti Bill Clinton jatkoi välitysyrityksiä ja tapasi erikseen Barakin ja Arafatin YK:n huippukokouksen yhteydessä New Yorkissa.

Aiemmin Lähi-idän rauhansopimusta yritettiin tuloksetta kasata heinäkuussa Camp Davidissa järjestetyissä maratonneuvotteluissa.

Neuvottelujen kiperin kysymys on Jerusalemin asema. Palestiinalaiset vaativat Israelin 1967 miehittämää Itä-Jerusalemia pääkaupungikseen, kun taas Israel katsoo Jerusalemin olevan "jakamaton ja ikuinen" pääkaupunkinsa.

Arafat esitti "islamilaista suvereniteettiä"

Lontoossa ilmestyvän al-Hayat -sanomalehden mukaan Arafat on ehdottanut "islamilaista suvereniteettiä" Jerusalemin vanhassa kaupungissa sijaitsevalle juutalaisille pyhälle Temppelivuoren alueelle, jossa sijaitsee myös muslimien kaksi tärkeää pyhäkköä, Kalliomoskeija ja al-Aksan moskeija. Kumpikaan osapuoli ei ole valmis luopumaan alueen hallinnasta.

Arafatin ehdotus on jatkoa muun muassa Yhdysvaltojen aiemmin sorvaamille kompromissiluonnoksille. Neuvotteluissa on väläytetty muun muassa kaupungin julistamista kansainväliseksi alueeksi. Myöskään palestiinalaisalueiden rajoista ja palestiinalaispakolaisten asemasta ei löytynyt tähän mennessä sopua. Rudeinan mukaan tilanne on tällä hetkellä "täydellisessä umpikujassa".
(STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.