Mainos

Israel ja palestiinalaiset neuvotteluihin ydinkysymyksistä

Neuvottelijoiden on määrä pureutua muun muassa juutalaissiirtokuntien kohtaloon. Israelin pääministeri Ehud Olmert suhtautuu epäilevästi rauhansopimuksen syntymiseen vuoden kuluessa.

Israelin pääministeri Ehud Olmert on varoittanut, ettei rauhansopimusta välttämättä saada aikaan vuoden sisällä. Olmert puhui parlamentissa samalla kun Israel ja palestiinalaiset aloittivat neuvottelut, joita on kuvattu tärkeimmiksi alueella vuosiin.

Neuvotteluryhmiä johtavat Israelin ulkoministeri Tzipi Livni ja entinen palestiinalaisten pääministeri Ahmed Qurie tapasivat Jerusalemissa parin tunnin ajan. Qurien mukaan kiistakysymysten käsittelyssä päästiin alkuun, mutta "edessä on vaikea tie".

Livni puolestaan korosti, että neuvottelut käydään kaikessa hiljaisuudessa kaukana salamavalojen räiskinnästä. Aiemmat kokemukset ovat hänen mukaansa osoittaneet, että osapuolten kannat kärjistyvät ja vääristyvät julkisuuden valokeilassa.

Neuvottelijoiden on määrä jatkossa pureutua Israelin ja palestiinalaisten pahimpiin kiistakysymyksiin kuten juutalaissiirtokuntiin, palestiinalaispakolaisiin, Jerusalemin kohtaloon ja turvallisuusasioihin. Neuvotteluista sovittiin Annapolisin rauhankokouksessa Yhdysvalloissa.

Olmert lupasi ainakin yrittää

Presidentti George W. Bush asetti viime viikolla tavoitteeksi, että rauhansopimus saadaan aikaan vuoden sisällä, ennen hänen virkakautensa päättymistä. Pääministeri Olmert oli kuitenkin epäileväinen.

- En ole varma siitä, että saamme aikaan sopimuksen enkä siitä, että saamme sen toteutettua, Olmert kertoi edustajansa mukaan parlamentin ulkoasianvaliokunnalle.

- Mutta rikkoisin velvoitteitani vastaan jos en yrittäisi.

Israelilaislähteiden mukaan Olmert pyrkii sopimukseen, jossa hahmoteltaisiin kehys palestiinalaisvaltion synnylle. Sopimuksen toimeenpanoa kuitenkin lykättäisiin, kunnes palestiinalaiset voivat varmistaa Israelin turvallisuuden.

Bush keräämään tukea Saudi-Arabiaan

Presidentti Bush jatkoi tänään Lähi-idän kiertomatkaansa Saudi-Arabiaan. Vierailu on Bushin ensimmäinen. Bush hakee tärkeältä arabiliittolaiseltaan tukea palestiinalaisten ja Israelin rauhanprosessille sekä Iranin eristämiselle.

Saudi-Arabialla ei ole diplomaattisia suhteita Israelin kanssa. Se on vaatinut Israelia vetäytymään vuonna 1967 miehittämiltään alueilta ehtona suhteiden normalisoimiselle.

Bushia oli Saudi-Arabiassa vastassa kuningas Abdullah. Presidentti päättää Lähi-idän matkansa ylihuomenna Egyptiin.

(MTV3-STT-DPA-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.