Mainos

Israel ja palestiinalaiset lähentyneet Jerusalemin kysymyksessä

Lähi-idän rauhanneuvottelut Camp Davidissa vaikuttavat vaihteeksi lupaavilta. Sekä Israelin että palestiinalaisten edustajat ovat ilmaisseet sovittelunhalua, joka kohdistuu Jerusalemin asemaan.

Barak, Ehud -Israelin paaministeri

PLO:n neuvottelijat kertovat, että palestiinalaiset saattaisivat suostua luovuttamaan koko läntisen Jerusalemin Israelin hallintaan. Israel taas kertoo suostuvansa joidenkin alueiden yhteishallintoon Jerusalemin itäpuolella.
-Meidän kantamme on edelleen sama, ja vakuutan teille, että tunnustamme Israelin hallinnon Länsi-Jerusalemissa, jos me puolestamme saamme täyden palestiinalaishallinnon Itä-Jerusalemissa, kertoi PLO:n Washingtonin edustaja ja palestiinalaisten presidentin Jasser Arafatin epävirallinen tiedottaja Abdel-Rahman.

Juuri Jerusalemin jakaminen on ollut pahin kiistakysymys Camp Davidissa käytävissä rauhanneuvotteluissa. Molemmat osapuolet haluaisivat Jerusalemista oman pääkaupunkinsa.

Michael Melchior, joka on salkuton ministeri Ehud Barakin hallituksessa ja Barakin pr-ryhmän jäsen, sanoi Israelin radiossa, että ehdotuksessa olisi kyse siitä, että osia arabienemmistöisestä Itä-Jerusalemista siirtyisi palestiinalaisten ja Israelin yhteishallintoon. Jerusalemin kiistelty Vanha kaupunki jäisi kuitenkin Israelille.

Palestiinalaiset saisivat kuitenkin läpikulkutien al-Aksan moskeijaan Vanhaankaupunkiin. Moskeija on islaminuskoisten kolmanneksi pyhin paikka. Israel liittäisi alueeseensa myös useita juutalaissiirtokuntia Länsirannalla.

Lähi-idän rauhanneuvotteluita on käyty Yhdysvaltain ulkoministerin Madeline Albrightin johdolla sen jälkeen, kun presidentti Bill Clinton lähti G8-maiden kokouksessa Japanissa.
(MTV3-AFP-STT)

Yhdysvaltain sisäministeriön sivuilta Lähi-Idän rauhanprosessista annettuja lausuntoja

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.