Mainos

Israel ja Palestiina yrittävät tulitaukoa

Israelin ulkoministeri Shimon Peres ja palestiinalaisten parlamentin puhemies Ahmed Qorei jatkavat keskusteluja tulitauosta viikonvaihteen aikana. Israelin ulkoministeriöstä kerrottiin, että yhteyksiä jatketaan eri tasoilla tulitauon saavuttamiseksi ja rauhanneuvotteluihin palaamiseksi.

Israelin tiedotusvälineet kertoivat aiemmin tällä viikolla, että Peres on laatinut rauhansuunnitelman keskusteluissaan Qorein kanssa. Suunnitelmassa esitetään, että Israel tunnustaisi Palestiinan valtion niillä alueilla, jotka ovat nyt kokonaan tai osittain palestiinalaisten itsehallinnossa. Tunnustaminen seuraisi kuuden viikon tulitaukoa. Israelin pääministeri Ariel Sharon on kiistänyt Israelin neuvottelevan, mutta myöntää Peresin pitävän yhteyksiä palestiinalaisiin tulitauosta sopimiseksi.

Sharon arveli Yediot Aharonot -lehden haastattelussa, että Peresin suunnitelmasta ei tule mitään. Sen esitteleminen julkisuuteen merkitsi Sharonin mielestä myös sen hautaamista. Sharon ei myöskään uskonut, että palestiinalaiset lopettaisivat iskunsa Israelia vastaan vajaassa kahdessa kuukaudessa.

Israelilaisten enemmistö suunnitelman takana

Lähes kaksi kolmesta israelilaisesta kannattaa Peresin rauhansuunnitelmaa, jossa esitetään itsenäisen Palestiinan valtion pikaista perustamista, kertoi tänään julkaistu mielipidemittaus. Kaikkiaan 61 prosenttia kyselyyn vastanneista kannatti tulitauon aloittamista kuuden viikon kuluessa, minkä jälkeen palestiinalaisten itsehallintoalueille Gazaan ja Länsirannalle perustettaisiin oma valtio.

Maariv-lehdessä julkaistun mittauksen mukaan suunnitelmaa vastustaa 33 prosenttia haastatelluista. Kuudella prosentilla ei ollut kantaa kysymykseen. Yhteensä 54 prosenttia kannatti ponnistelujen lisäämistä rauhan saavuttamiseksi palestiinalaisten kanssa. Vain 27 prosenttia kannatti sotilaallisten toimien lisäämistä. Gallup-tutkimuslaitoksen kyselyn virhemarginaali oli 4,5 prosenttiyksikköä.

Pommia kantanut kuoli

Pommia kantanut palestiinalainen kuoli varhain aamulla Gazan alueen pohjoispäässä, kertoi Israelin armeijan edustaja. Sotilaat löysivät miehen ruumiin läheltä Netzarimin siirtokuntaa. Muutama päivä sitten kadonnut israelilainen siirtokunnan asukas löydettiin kuolleena perjantaina Länsirannalta Ramallahin läheltä, kertoi Israelin radio.

Viisi palestiinalaista on pidätetty epäiltyinä hänen murhaamisestaan. Israelin sotilaat avasivat perjantaina tulen palestiinalaisnaista kohti Rafahin kaupungissa lähellä Egyptin rajaa ja haavoittivat häntä vakavasti, kerrottiin sairaalasta. Minkäänlaiset yhteenotot eivät edeltäneet silminnäkijöiden mukaan ampumista.

(MTV3-STT-AFP-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.