Mainos

Israel ja Libanon kiistelevät pienkoneen alasampumisesta

Libanonin liikenneministeri Nagib Mikati sanoi iltapäivällä, että Israelin ilmavoimat oli siepannut aiemmin tänään alasammutun libanonilaiskoneen Libanonin alueelta ja pakottanut sen Israelin ilmatilaan, jossa kone ammuttiin alas. Libanonin sotilasviranomaiset tukevat ministerin väitteitä. Israel kiistää tiedot.

-Ilmavoimat tunnisti viholliskoneen lähellä sen lentoonnousupaikkaa Beirutissa, mutta koneet ottivat sen haltuunsa vasta, kun se ylitti Israelin kansainvälisen rajan, sanottiin armeijan lausunnossa.

Lausunnon mukaan ilmavoimien koneet eivät ylittäneet kansainvälistä rajaa Libanonin puolelle. Israelin ilmavoimien helikopterista yritettiin varoittaa lentokoneen lentäjää, armeijan tiedottaja Ron Kitrey sanoi.

-Helikopterilentäjät lähettivät hänelle kansainvälisiä merkkejä ja ampuivat varoituslaukauksia, Kitrey sanoi. Israelilaiset pelkäsivät koneen sisältävän räjähteitä ja suuntaavan kohti Israelin kaupunkeja. Kun lentokone ei reagoinut varoituksiin, se ammuttiin alas. Kone putosi Välimeren rannalle Haifan ja Tel Avivin välissä sijaitsevalle Mikhmoretin lähistölle.

Lentäjää väitetään häiriintyneeksi

Libanonin ilmailuviranomaiset kertoivat, että pienkonetta ohjasi armenialaislibanonilainen lento-opiskelija Estephan Nikolian, 43, joka oli lähtenyt lentämään Beirutin lentokentältä ilman ohjaajansa lupaa. Hän katkaisi radioyhteydet lennonjohtoon ja suuntasi kohti eteläistä Sidonin kaupunkia.

Lento-opiskelijoita on Libanonin ilmailuviranomaisten mukaan kielletty lentämästä Beirutin eteläpuolelle. Ilmailuviranomaiset eivät ymmärrä lento-opiskelijan teon motiiveja. Libanonilainen Hizbollah-sissijärjestö kertoi omalla radiokanavallaan lentäjän nimen. Sitä ei kuitenkaan kerrottu, liittyikö lentäjä tai koko tapaus jotenkin sissijärjestöön.

Libanonin sisäministerin Elias Murrin mukaan Nikolianilla oli "psykologisia ongelmia".

-Kaikki se informaatio, mikä meillä on viittaa siihen, että tällä henkilöllä oli psykologisia ongelmia, Murr sanoi Beirutin lentokentälle kokoontuneille toimittajille.

Sisäministerin mukaan Nikolian oli lentänyt vain viisi-kuusi tuntia Beirutin lentokouluissa. Suurin osa hänen koulutuksestaan on Kyproksessa suoritettua. Libanonilaisten mukaan Nikolian asui jonkin aikaa ulkomailla ja olisi sinä aikana voinut tulla jonkun ulkomaisen tiedustelupalvelun, esimerkiksi israelilaisten värväämäksi.

Tänään tuli kuluneeksi tasan vuosi siitä, kun Israel veti sotilasjoukkonsa pois Etelä-Libanonista. Israelin armeija oli vuosipäivän vuoksi tavallista korkeammassa valmiustilassa Hizbollahin mahdollisia iskuja varten.
(STT-Reuters-AFP-AP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.