Mainos

Israel ja Hamas puivat tulitaukoehdotusta

Israel arvioi Gazan taistelujen olevan mahdollisesti loppuvaiheessa. Israel ja Gazaa hallitseva Hamas-järjestö puivat samaan aikaan Egyptin laatimaa tulitaukoesitystä, jonka käsittelyn oli määrä jatkua huomenna Kairossa.

Osapuolet paaluttivat asemiaan torjumalla toistensa vaatimuksia. Hamasin johtaja Khalid Mashaal sanoi arabimaiden kokouksessa Dohassa, ettei Hamas suostu Israelin asettamiin tulitaukoehtoihin.

- Vakuutan teille, että kaikesta Gazan tuhosta huolimatta me emme hyväksy Israelin tulitauolle esittämiä ehtoja, Mashaal sanoi Arabiliiton kokouksessa.

Hänen mukaansa palestiinalaisten vastarinta jatkuu, kunnes Israel lopettaa hyökkäyksensä Gazaan.

Mashaal kehotti arabimaita katkaisemaan suhteet Israeliin Gazan verenvuodatuksen vuoksi.

Israel ei halua tulitauolle aikarajaa, kuten Hamas on vaatinut. Israel ei myöskään halua Egyptin ja Gazan rajalle muita kuin palestiinalaisten itsehallinnon - eli käytännössä Fatahin - joukkoja.

Hamas haluaa vuoden mittaisen aselevon ja kansainväliset takuut sille, että Gazan rajat pysyvät auki koko aselevon ajan.

Israelin edustaja Amos Gilad lähti illansuussa Kairosta, jossa hän neuvotteli egyptiläisten kanssa Gazan tulitauosta.

Neuvotteluja läheltä seuranneen diplomaattilähteen mukaan tulitauosta ei ole vielä virallista sopua. Lähteen mukaan neuvotteluja jatketaan viikonloppuna.

Israel ja USA sopuun Gazan salakuljetuksen estämisestä

Ulkoministeri Tzipi Livni puolestaan matkusti Yhdysvaltoihin sopimaan Yhdysvaltain tuesta aseiden salakuljetuksen estämiseksi Gazaan.

Yhdysvallat ja Israel pääsivätkin sopuun asiasta. Ulkoministeri Condoleezza Ricen mukaan sopimus luo pohjan kestävälle aselevolle Israelin ja Hamasin välillä.

Yhdysvallat ei paljastanut sopimuksen yksityiskohtia.

Pakolaisleiriä tulitettiin

Israelin hyökkäyksessä Gazaan on kuollut jo liki 1100 palestiinalaista.

Israelin joukot vetäytyivät päivällä Gazan kaupungista etelään ja kävivät kiivaita taisteluja palestiinalaisten kanssa al-Zaharan kaupungin liepeillä, kertoivat paikalliset asukkaat.

Samaan aikaan Israelin tykistö tulitti läheistä al-Burejin pakolaisleiriä.

- Ehdot eivät ole vielä täysin täyttyneet. Toivottavasti siihen päästään lauantai-iltaan mennessä, jolloin voisimme jättää tämän jutun taaksemme, sanoi Israelin hallituksen edustaja Binjamin Ben-Eliezer.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.