Mainos

Israel iski rajusti Gazaan

Israelin armeija on iskenyt voimalla palestiinalaisten pakolaisleiriin Rafahissa Gazan alueen eteläosassa. Koko päivän kestäneessä operaatiossa sai surmansa ainakin seitsemän palestiinalaista.

Armeijan mukaan hyökkäyksen kohteina olivat Rafahia ja Egyptin puolta yhdistävät tunneliverkostot, joita palestiinalaiset käyttävät aseiden salakuljettamiseksi Gazaan.

Yhteenotoissa sai palestiinalaislähteiden mukaan surmansa seitsemän palestiinalaista, joista kaksi oli lapsia, 8- ja 12-vuotiaat pojat. Yli 50:n ihmisen kerrottiin haavoittuneen.

Armeijan operaatio oli palestiinalaisten kansannousun aikana Rafahiin kohdistuneista iskuista voimallisin - siihen osallistui palestiinalaislähteiden mukaan satakunta taisteluhelikopterien tukemaa panssarivaunua ja panssariajoneuvoa. Silminnäkijät kertoivat armeijan tuhonneen viisi rakennusta.

Israelin armeijan mukaan iskun syynä oli tiedustelutieto, jonka mukaan palestiinalaiset yrittäisivät salakuljettaa Egyptistä kannettavia panssari- ja ilmatorjuntaohjuksia Gazaan ja sitä kautta Länsirannalle. Olalta laukaistavat ohjukset olisivat armeijan mukaan uhka sekä Israelin sotilas- että siviilikoneille.

Israelin armeija kertoi kohdanneensa Rafahissa tiukkaa vastarintaa, kun kotitekoisin pommein, kranaatein ja automaattiasein varustautuneet palestiinalaiset tulittivat joukkoja.

Aseelliset yhteenotot jatkuivat tänään pitkin päivää. Israel aloitti operaationsa aamuyöllä.

Armeijan mukaan Rafahin alueelta on löytynyt intifadan aikana kaikkiaan 70 tunnelia, joita myöten aseita voitaisiin tuoda salaa Israeliin Egyptin puolelta. Iltapäivään mennessä tunneleista ei oltu löydetty kiellettyä tavaraa.

Annan tuomitsi iskun

YK:n pääsihteeri Kofi Annan tuomitsi Israelin iskun. Hänen mukaansa kohtuuton voimankäyttö taajaan asutulla alueella on ristiriidassa kansainvälisen humanitaarisen oikeuden kanssa.

Myös palestiinalaishallinto tuomitsi Rafahin-operaation ja vaati kansainvälistä yhteisöä - ns. kvartettia ja YK:n turvallisuusneuvostoa - pysäyttämään Israelin sotilastoimet palestiinalaisia vastaan.

-Tuomitsemme jyrkästi Israelin sotarikokset, jotka aiheuttavat inhimillisen tragedian, palestiinalaishallinnon edustaja Nabil Abu Rudeina sanoi.

Vuoden 2000 syyskuussa puhjenneissa väkivaltaisuuksissa on saanut uutistoimisto AFP:n tiedon mukaan surmansa 3 533 ihmistä. Uhreista 2 628 on palestiinalaisia ja 842 israelilaisia.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.