Mainos

Israel hyväksyy rauhanturvaajat Libanoniin

Israel tukee vahvalla mandaatilla toimivien kansainvälisten joukkojen lähettämistä. Asiantuntijoiden mukaan joukkojen sijoittamiselle tarvittaisiin käytännössä myös Hizbollahin suostumus.

Israel on valmis hyväksymään kansainvälisen rauhanturvajoukon väliaikaisen sijoittamisen Etelä-Libanoniin, kertoo Israelin puolustusministeri Amir Peretz. Aiemmin Israel on torjunut ehdotukset kansainvälisistä rauhanturvaajista ennenaikaisina.

- Libanonin armeijan heikkouden takia kannatamme laajavaltuuksisen monikansallisen joukon sijoittamista (Libanonin) eteläosaan, sanoi Peretz tavatessaan Saksan ulkoministeri Frank-Walter Steinmeierin Jerusalemissa.

Julkisuudessa on näkynyt erilaisia ehdotuksia kansainvälisistä joukoista, jotka sijoitettaisiin Hizbollahin ja Israelin väliin Etelä-Libanoniin. Esillä on ollut joko aivan uusien joukkojen lähettäminen tai nykyisten YK:n Unifil-joukkojen vahvistaminen. Unfiliin kuuluu parituhatta sotilasta.

Asiantuntijoiden mukaan kansainvälisten joukkojen sijoittamiselle tarvittaisiin käytännössä myös Hizbollahin suostumus. Hizbollah ei ole toistaiseksi kommentoinut asiaa.

Naton komento Israelin mieleen

Israelin puolustusministeriön tiedottaja kertoi Peretzin huomauttaneen saksalaisministerille, että kansainväliset joukot toimisivat alueella väliaikaisesti kunnes Libanonin armeija pystyy tehokkaaseen toimintaan. Peretz on myös ehdottanut, että rauhanturvaajat olisivat sotilasliitto Naton komennossa. Naton edustaja puolestaan sanoi, että tällainen vaihtoehto ei ole ollut toistaiseksi esillä.

Yhdysvallat suhtautuu avoimesti ajatukseen Nato-johtoisista joukoista, sanoo Yhdysvaltain YK-lähettiläs John Bolton. Hän kiirehtii kuitenkin toteamaan, ettei amerikkalaisia sotilaita ole tulossa kaavailtuihin joukkoihin.

Israel on arvostellut kovin sanoin Unifil-joukkoja, jotka ovat Israelin mukaan epäonnistuneet tehtävässään.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.