Mainos

Israel hyökkäsi Gazaan

Israelin tankit ja joukot vyöryivät aamuyöllä eteläiseen Gazaan. Tiettävästi iskut eivät ole vielä vaatineet kuolonuhreja. Israelin pääministeri on vakuuttanut, että operaation tarkoituksena on ainoastaan saada vangittu israelilaissotilas vapaaksi eikä Israel aio miehittää Gazaa.

Israel aloitti yöllä laajan panssarivaunujen tukeman hyökkäyksen Gazan kaistalle, kun maajoukot ylittivät rajan Rafahin lähellä. Sotatoimien tarkoituksena on Israelin mukaan vapauttaa sunnuntaina siepattu israelilaissotilas.

Lisäksi Israelin ilmavoimat on ampunut ohjuksen palestiinalaisjärjestö Hamasin koulutusleiriin Gazan kaistan eteläosassa ja pommittanut kolmea tärkeää siltaa. Suurin osa Gazaa oli vailla sähköä tärkeän voimalan pommituksen jäljiltä. Turvallisuuslähteiden mukaan ohjukset ovat tuhonneet myös vesijohdon, joka huolehtii Gazan keskiosien vedenjakelusta.

Jo kolme israelilaista siepattu

Palestiinalaisryhmä Al Aksan marttyyrien prikaatit kertoi tänä iltana siepanneensa israelilaisen siirtokuntalaisen lähellä Rishon Lezionin kaupunkia Tel Avivin eteläpuolella. Ilmoitusta ei ole vielä vahvistettu.

Al Aksan marttyyrien prikaatit on löyhästi yhteydessä presidentti Mahmud Abbasin Fatah-järjestöön.

Kyseessä olisi jo kolmas siepattu israelilainen. Aiemmista toinen on sotilas ja toinen nuori siirtokuntalainen. Siirtokuntalaiset kaapattiin palestiinalaisryhmien mukaan maanantaina.

Ensimmäisen siirtokuntalaisen sieppaamisesta vastaava PRC on uhannut tappaa vankinsa, jos sotatoimia ei lopeteta. Palestiinalaisjärjestöt vaativat myös palestiinalaissiviilien vapauttamista Israelin vankiloista. Israelin pääministeri Ehud Olmert on kieltäytynyt avaamasta sellien ovia.

Raskas rangaistus

Ehud Olmert vakuuttaa, ettei tänään alkaneen operaation tarkoituksena ole miehittää Gazaa, vaan pelastaa siepattu sotilas. Palestiinalaisten presidentti Mahmud Abbas sanoo hyökkäystä kollektiiviseksi rangaistukseksi.

Euroopan unionin ulkosuhteista vastaava komissaari Benita Ferrero-Waldner kehottaa molempia osapuolia hillitsemään itsensä, ettei kriisi karkaa hallinnasta.

Yhdysvallat on puolestaan antanut varovaisen tukensa Israelin sotatoimille.

- Israelilla on oikeus puolustaa itseään ja kansalaisiaan. Sotilaan sieppaus ja Hamasin hyökkäykset ovat saaneet aikaan tämänhetkiset tapahtumat Gazassa, kommentoi Valkoisen talon tiedottaja Tony Snow.

Snow vaatii Hamasia vapauttamaan siepatun israelilaissotilaan välittömästi. Samalla hän kehottaa Israelia varmistamaan, etteivät siviilit joudu kärsimään sotilasoperaatioista.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.