Mainos

Israel hylkäsi arabimaiden rauhanaloitteen

Israel on tuoreeltaan hylännyt arabimaiden hyväksymän Lähi-idän rauhanaloitteen.

Arabiliiton huippukokous julkistaa tänään kokouksen loppuasiakirjan.

Israel on tuoreeltaan hylännyt arabimaiden yksimielisesti hyväksymän Lähi-idän rauhanaloitteen. Israelin mukaan aloite ei ole toteuttamiskelpoinen.

Rauhanaloitteessa esitetään normaalien suhteiden muodostamista arabimaiden ja Israelin välille, Israelin vetäytymistä vuoden 1967 sotaa edeltäville alueille, itsenäisen Palestiinan valtion perustamista Jerusalem pääkaupunkinaan sekä "oikeudenmukaisen" ratkaisun löytämistä palestiinalaispakolaisten kysymykseen.

- Saudialoite, sellaisena kuin se esitettiin Arabiliiton kokouksessa, ei kelpaa, sanoi Israelin ulkoministeriön edustaja Emmanuel Nachshon.

- Emme voi hyväksyä sitä, että toisaalta neuvotellaan itsenäisen Palestiinan valtion perustamisesta ja toisaalta meidän pitäisi ottaa vastaan palestiinalaispakolaisia. Tämä merkitsee Israelin valtion tuhoutumista ja tätä emme tietenkään voi hyväksyä, hän sanoi.

Beirutin huippukokoukseen osallistuvat arabimaat saivat viimeisteltyä tänään Lähi-itää koskevan rauhanaloitteen. Kokous hyväksyi Saudi Arabian luonnoksen yksimielisesti rauhansopimukseksi.

Beirutin kokouksessa päätettiin perustaa komitea, joka ryhtyy ajamaan aloitetta. Komitean työssä ovat mukana YK:n turvallisuusneuvosto, Yhdysvallat, Venäjä, arabimaat ja EU, todettiin kokouksen päätöslauselmassa.

Irak liennyttää Arabiliiton huippukokouksessa

Yksityiskohtia huippukokouksen loppuasiakirjasta ei ole vielä juuri julkistettu. Irakin ulkoministerin Naji Sabrin mukaan Irak lupaa kuitenkin päätöslauselmassa, ettei se enää koskaan hyökkää naapurimaahan Kuwaitiin. Asiakirjan mukaan "Irak kunnioittaa Kuwaitin itsenäisyyttä ja suvereenisuutta" vuoden 1990 tapahtumien välttämiseksi. Irak miehitti Kuwaitin vuonna 1990. Yhdysvaltain johtama liittouma aloitti tämän jälkeen sotatoimet Irakia vastaan ja lopetti miehityksen.

Päätöslauselmaluonnoksessa myös sovitaan Irakin ja Kuwaitin yhteistyöstä useiden kysymysten, erityisesti molempien osapuolten kadonneiden kohtalon selvittämiseksi.

USA: Beirutin julistus "myönteistä kehitystä"

Yhdysvallat sanoi tänään pitävänsä Arabiliiton hyväksymää rauhanaloitetta "myönteisenä kehityksenä". -Tämä on myönteistä kehitystä, jonka varaan voidaan rakentaa. Tämä on merkittävää, sillä emme muista, milloin arabijohtajat ovat viimeksi istuneet pohtimaan rauhaa Israelin kanssa, sanoi nimettömänä esiintynyt amerikkalaisvirkamies uutistoimisto AFP:lle.

Virkamies arveli, että Valkoinen talo ja ulkoministeriö antavat myöhemmin myönteiset lausunnot Beirutin huippukokouksen tuloksista.

(MTV3-Reuters-AFP-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.