Mainos

Israel helpottaa liikkumista palestiinalaisalueilla

Israel sallii palestiinalaisten poistua jälleen kahdesta Länsirannan kaupungista, jotka kuuluvat palestiinalaisten itsehallintoalueeseen. Israel päätti liikkumisen helpottamisesta, kun palestiinalaiset olivat varoittaneet joukkomielenosoituksista. Palestiinalaiset voivat nyt lähteä Ramallahista ja Hebronista. Israelin armeija vaati, että Betlehem pidetään yhä suljettuna.

Edelleen on voimassa myös kielto, jonka perusteella palestiinalaiset eivät voi matkustaa Israeliin. Siten kymmenet tuhannet palestiinalaiset eivät pääse työpaikkoihinsa.

Palestiinalaisten neuvottelijan Nabil Shaathin mukaan Yhdysvaltain erityislähettiläs Dennis Ross ei saanut Israelia taivutelluksi poistamaan kaikkia liikkumiskieltoja. Israel määräsi kiellot pari viikkoa sitten Jerusalemin tuhoisan pommi-iskun jälkeen.

Ross neuvotteli Lähi-idässä neljä päivää. Hän antoi ymmärtää, että Israel luovuttaa osan jäädyttämistään verorahoista palestiinalaisille. Ross ennakoi myös palestiinalaisten liikkumisen helpottamista.

Rajaa vartioivien sotilaiden teot syynissä Israelissa

Israelin sekä palestiinalaisten itsehallintoalueiden rajoja vartioivat sotilaat ovat joutuneet tarkkailuun. Israelilaiset tarkastajat tutkivat kahden palestiinalaismiehen väitettä, jonka mukaan armeijan sotilaat hakkasivat miehet eilen ja raahasivat näitä auton perässä.

Lisäksi kaksi israelilaista rajavartijaa tuomittiin tänään palestiinalaisten pahoinpitelyn takia kahdeksaksi kuukaudeksi vankeuteen. Rajavartijoiden tuomion perustana oli videonauha, jossa miesten nähtiin pahoinpidelleen useita rajan yli ilman lupaa pyrkineitä palestiinalaisia Ramallahissa.

Eilen sattunut pahoinpitely sen sijaan on vielä tutkimatta. Pieksämisestä rajavartijoita syyttävien palestiinalaismiesten mukaan heidät otettiin kiinni, kun he yrittivät livahtaa palestiinalaisten alueelta Jerusalemiin.

Israel määräsi palestiinalaisten itsehallintoalueet suljetuiksi reilut kaksi viikkoa sitten sattuneen pommi-iskun takia. Israelilainen ihmisoikeuksia ajava järjestö Btselem ilmoitti tänään julkaisemassaan lausunnossa, että israelilaiset rajavartijat kohtelevat palestiinalaisia edelleen "raa'asti", huolimatta israelilaisten päinvastaisista lupauksista.
-Israelin turvallisuusjoukot pieksävät ja pahoinpitelevät palestiinalaisia jopa niin usein, että kyse on pikemminkin säännöstä kuin poikkeuksesta, järjestö kertoi uutistoimistoille lähettämässään lausumassa.

Järjestön mukaan edellisten kolmen kuukauden aikana Israelin turvallisuusjoukot ovat syyllistyneet ainakin viiteentoista pahoinpitelyyn.
(STT-AFP-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.