Mainos

Israel esti palestiinalaisten rukousmielenosoituksen

Israel esti tänään tuhansilta palestiinalaisilta pääsyn rukouksiin Jerusalemiin al-Aqsan moskeijalle. Palestiinalaisten presidentti Jasser Arafat kutsui keskiviikkona palestiinalaisia rukouksiin moskeijalle vastalauseeksi pääministeri Benjamin Netayahun politiikalle.

Poliisi esti rukoilijoiden pääsyn al-Aqsan moskeijaan ympäröimällä koko vanhan kaupungin. Poliisi sulki myös sekä Itä-Jerusalemista että Länsirannalta moskeijaan johtavat tiet. Poliisin mukaan vanhaan kaupunkiin pääsi vain 8 000 rukoilijaa.

Palestiinalaisviranomaiset puolestaan sanoivat, että paikalla oli vähemmän rukoilijoita kuin yleensä perjantaisin. Heidän mukaansa läpi päässeitä oli alle 20 000. Israelin poliisin arvioi aiemmin, että al-Aqsan moskeijalle oli tulossa 100 000 rukoilijaa.

Israelin hallitus pelkäsi rukoilijoiden tulvan synnyttävän väkivaltaisuuksia ja siirsi päivän aikana lisää poliisivoimia kaupunkiin. Väkivaltaisia yhteenottoja ei syntynyt vaan moskeijalle yrittäneet kääntyivät rauhallisesti takaisin.

Jännitys palestiinalaisten ja Israelin välillä kiristyi tällä viikolla,kun Israel purki pois palestiinalaisten sosiaalikeskuksena käyttämän rakennuksen Itä-Jerusalemissa. Myös päätökset juutalaissiirtokuntien laajentamisesta lisäsivät jännitystä. Arafat kutsui toimia "sodan julistukseksi palestiinalaisille".

Neuvottelut juuttuivat

Israelin ja palestiinalaisten välisissä korkean tason neuvottelussa ei edistytty missään kysymyksessä, palestiinalaisten presidentin Jasser Arafatin edustaja ilmoitti tänään.

Israelin pääministerin Benjamin Netanyahun avustaja Dore Gold tapasi eilen Palestiinan vapautusjärjestön PLO:n korkea-arvoisen edustajan Mahmoud Abbasin Tel Avivissa. Tapaaminen kesti kaikkiaan viisi tuntia.
-Israelilaiset viivyttävät ja estävät yhä edistymisen kaikissa kysymyksissä, Arafatin avustaja Nabil Abu Rdainah totesi neuvottelujen päätyttyä.

Israel ja palestiinalaiset pääsivät kuitenkin sopuun siitä, että rauhansopimuksen toteuttamista valmisteleva osapuolten yhteinen komitea aloittaa säännölliset tapaamiset ensi viikolla.
(STT-Reuter)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.