Mainos

Israel esti palestiinalaisparlamentaarikkojen pääsyn istuntoon

Palestiinalaisten presidentti Jasser Arafat lykkäsi uuden hallituksensa nimittämistä tänään sen jälkeen, kun Israel oli estänyt joitakin palestiinalaisia osallistumasta parlamenttinsa istuntoon.

Palestiinalaiskansanedustajien oli määrä kokoontua Arafatin päämajaan Ramallahiin äänestämään uuden hallituksen luottamuksesta, jonka jälkeen Arafat olisi nimittänyt hallituksen. Istunto kuitenkin lykkääntyi, koska israelilaiset pysäyttivät palestiinalaisparlamentaarikkoja ja hallituksen ministereitä Gazan raja-asemalle.

Palestiinalaisten mukaan kaikkiaan 11:tä gazalaista edustajaa ja kahta Länsirannan edustajaa estettiin pääsemästä paikalle Ramallahiin. Israelin mukaan näin tehtiin turvallisuussyistä, joita kuitenkaan ei kerrottu tarkemmin.

Palestiinalaisparlamentin eli PLC:n varapuhemies Ibrahim Abul Naja kertoi Israelin aiemmin luvanneen esteettömän kulun kaikille 85 edustajalle. Jo viime kuussa Israel kielsi palestiinalaisedustajia osallistumasta parlamentin istuntoon. Israelin mukaan kyse on turvallisuudesta, ennen muuta itsemurhaiskujen estämisestä. Palestiinalaisten mukaan kyse taas on palestiinalaisten kollektiivisesta rankaisemisesta, joka on laitonta.

Nuoret tahtovat uudistuksia

Arafatin nimeämän hallituksen uskotaan saavan edustajien kannatuksen, koska Fatah-puolue on taipunut sitä kannattamaan, joskaan ei yksimielisesti. Fatahin nuoremmat jäsenet ovat vastustaneet hallituksen kokoonpanoa sanoen, ettei se ole kyllin uudistusmielinen. He ovat vaatineet, että vanhojen neuvonantajien sijaan hallitukseen nimitettäisiin nuoria ammattilaisia.

Arafat on kuitenkin voittanut Fatahin parlamentaarikot puolelleen sanomalla, että parlamentin epäluottamuslause tarkoittaisi Israelin ja Yhdysvaltain voittoa, jotka molemmat toivovat Arafatin syrjäyttämistä.

Uuden hallituksen luottamuksesta on näillä näkymin tarkoitus äänestää huomenna. Arafatin edellinen, 21-jäseninen hallitus erosi syyskuussa. Uuden hallituksen on määrä olla vallassa ensi tammikuun vaaleihin saakka.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.