Israel eristää 55 000 Jerusalemin palestiinalaista

Uuden reitin myötä noin neljännes Jerusalemin 230 000 palestiinalaisesta ei voi enää vapaasti liikkua kotikaupungissaan.

Israelin hallitus hyväksyi sunnuntaina Länsirannan turva-aidan uuden linjauksen. Uusi reitti eristää 55000 Itä-Jerusalemissa asuvaa palestiinalaista muusta kaupungista.

Uuden reitin myötä noin neljännes Jerusalemin 230 000 palestiinalaisesta ei voi enää vapaasti liikkua kotikaupungissaan.

Se leikkaa kahtia kaksi palestiinalaisten asuinaluetta sekä Qalandijan pakolaisleirin, joka sijaitsee kaupungin laitamilla.

Päätös on suututtanut palestiinalaisia, vaikka reittisuunnitelmaan on tehty joitain myönnytyksiä Israelin korkeimman oikeuden vaatimuksesta.

Palestiinalaisten mielestä Israelin hallitus pyrkii alistamaan heidät yksipuolisesti tehtyyn ratkaisuun Itä-Jerusalemin kysymyksessä, joka on jo pitkään ollut Lähi-idän konfliktin hankalimpia.

Palestiinalaisten pääneuvottelija Saeb Erekat arvioi, että Israelin päätös voi tuhota jo muutenkin vaikeuksissa olevan rauhanprosessin.

Israelin varapääministeri Ehud Olmert vakuutti sunnuntaina radiohaastattelussa, että kaikki aidan eristämät Jerusalemin asukkaat pääsevät jatkossakin heille kuuluvien palveluiden äärelle.

Hänen mukaansa rakennustyön on määrä valmistua syyskuussa.

(STT-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat