Mainos

Israel ei yhteistyössä YK:n tarkkailijoiden kanssa

Israel ilmoitti tänään, että se ei aio olla yhteistyössä palestiinalaisalueille saapuneen ihmisoikeuksia tarkkailevan YK-ryhmän kanssa.

Tänään työnsä aloittanut YK:n tarkkailijaryhmä tapasi palestiinalaisten presidentin Jasser Arafatin Gazassa. Israelin ulkoministeriön tiedottajan Yaffa Ben-Arin mukaan tarkkailijaryhmä on puolueellinen, toimii ilman Israelin hyväksyntää ja on ennaltamäärätty minkälaisia tuloksia ryhmä tulee saamaan.

YK:n kolmihenkinen tutkimusryhmä aloitti kenttätyönsä Gazasta ja jatkaa sieltä Jerusalemiin ja Länsirannan alueelle. Viikon mittaisen selvitysmatkan tuloksista on tarkoitus raportoida YK:n ihmisoikeuskomission vuosikokouksessa, joka käynnistyy maaliskuussa. Israel on jo etukäteen torjunut kansainvälisen selvitysryhmän saapumisen alueelle.

Israelin mukaan YK:n lokakuussa hyväksymä päätöslauselma palestiinalaisalueiden sotarikoksista on "halpamainen, räikeä ja yksipuolinen". Viime syyskuussa alkanut palestiinalaisten kansannousu on tähän mennessä vaatinut jo lähes 400 kuolonuhria, joista valtaosa on palestiinalaisia. Israelin armeijaa on syytetty liiallisesta voimankäytöstä väkivaltaisuuksien tukehduttamisessa.

Israelin hallituskuviot elävät

Israelin työväenpuolue on asettanut hallitukseen menolle useita ehtoja. Se muun muassa vaatii, että pääministeri Ariel Sharonin johtama äärioikeistolainen Likud-puolue ei perusta uusia juutalaissiirtokuntia palestiinalaisalueille. Lisäksi työväenpuolue haluaa, että demilitarisoidun palestiinalaisvaltion perustaminen kirjataan hallitusohjelmaan.

Sharon puolestaan tarjosi eilen puolustusministerin virkaa pääministerin paikalta syrjäyttämälleen Ehud Barakille.

Sharon myös ilmoitti palestiinalaisille, että rauhanneuvottelut jatkuvat vasta väkivaltaisuuksien loputtua. Länsirannan levottomuudet vaativat eilen jälleen yhden kuolonuhrin ja kymmeniä ihmisiä loukkaantui.

Powell Lähi-itään

Colin Powell

Yhdysvaltain uusi ulkoministeri Colin Powell matkustaa Lähi-idän kierrokselle loppukuusta.

Matkansa aikana Powell vierailee useissa Lähi-idän maissa. Lisäksi hän aikoo tavata muun muassa palestiinalaisten presidentin Jasser Arafatin sekä Israelin uuden pääministerin Ariel Sharonin.

(MTV3-Reuters-AFP-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.