Mainos

Israel ei suostu pikaiseen tulitaukoon

Israel on kuitenkin luvannut keskeyttää ilmasotatoimet kahdeksi vuorokaudeksi. Tauosta huolimatta Israel aikoo jatkaa iskuja Hizbollahin rakettiasemia ja Hizbollahin johtajia vastaan.

Laaja kansainvälinen painostus ei ole saanut Israelia lupaamaan tulitaukoa. Israelin pääministerin Ehud Olmertin mukaan sotatoimet loppuvat vasta, kun Hizbollahin raketit eivät enää uhkaa Israelia ja kun Hizbollah on vapauttanut kaksi siepattua israelilaissotilasta.

Israel on kuitenkin luvannut keskeyttää ilmasotatoimet kahdeksi vuorokaudeksi. Tauosta huolimatta Israel aikoo jatkaa iskuja Hizbollahin rakettiasemia ja Hizbollahin johtajia vastaan. Israel aikoo myös antaa tulitukea maajoukoilleen tauon aikana.

Israelin maajoukot ovat laajentaneet tänään hyökkäystään Aita al-Shaabin alueelle Etelä-Libanoniin. Hizbollahin mukaan alueella käytiin rajuja taisteluja.

Hizbollah puolestaan on ilmoittanut tuhonneensa israelilaisen ohjusveneen Tyroksen rannikon edustalla. Israel on kuitenkin kiistänyt tiedon. Hizbollahin mukaan ohjusiskussa tuhottiin israelilainen SAAR-ohjusvene, jossa oli yli 50 hengen miehistö.

Hizbollah on myös vannonut kostoa Israelin pommi-iskusta etelälibanonilaiseen Qanan kylään, jossa kuoli 54 ihmistä. Heistä pääosa oli naisia ja lapsia.

YK lykkäsi neuvottelua rauhanturvajoukoista

Yhdysvaltojen presidentti George W. Bush ja ulkoministeri Condoleezza Rice ovat kertoneet, että tulitaukoon Libanonissa päästäisiin ehkä jo tällä viikolla. Yhdysvaltojen johto on torjunut vaatimukset välittömästä tulitauosta. Amerikkalaisten mukaan tulitauon on oltava kestävä ja pystyttävä lopettamaan väkivaltaisuudet.

YK:n turvallisuusneuvosto on lykännyt istuntoa, jossa oli pääsihteeri Kofi Annanin pyynnöstä määrä keskustella Libanoniin lähetettävistä uusista kansainvälisistä rauhanturvajoukoista. Nimettömänä pysytellyt YK:n virkailija kertoi, että turvallisuusneuvosto keskustelee rauhanturvajoukoista, "kun on suurempi poliittinen selvyys" Lähi-idän kriisin kehityksestä. Tämä tapahtuu ehkä myöhemmin tällä viikolla.

Jos turvallisuusneuvosto päättää rauhanturvajoukoista tällä viikolla, voisivat ensimmäiset rauhanturvaajat saapua Etelä-Libanoniin muutamassa päivässä ja ehkä jo ensi viikolla, arvioivat israelilaiset ja läntiset asiantuntijat.

Ranskan ja ranskalaisten uskotaan olevan pääroolissa uusissa kansainvälisessä rauhanturvajoukoissa.

- Ranska pystyy lähettämään heti 5 000 sotilasta. Ja näillä 5 000 miehellä olisi kunnolliset varusteet, sanoo ranskalainen sotilasasiantuntija Jean-Louis Dufour.

Siviilit pakenevat pommitustauon aikana

Siviilien pako runnellusta Etelä-Libanonista on jatkunut sen jälkeen, kun Israel lupasi lopettaa osittain ilmaiskunsa kahdeksi vuorokaudeksi. YK:n mukaan tarvitaan kuitenkin lisätakuita avustuskuljetusten turvallisuuden varmistamiseksi. Vasta sitten avustuskuljetuksia voidaan merkittävästi lisätä.

- Ilmatoiminnan keskeyttäminen Etelä-Libanonin yllä, jos se toteutetaan, ei riittäisi, sanoo YK:n edustaja.

Beirutista on lähtenyt kaksi YK:n avustusalusta kohti Tyrosta ja Qanaa.

(MTV3-STT-Reuters-AFP-DPA)

Lue myös:

(31.7.2006)

(30.7.2006)

Lue lisää Lähi-idän konfliktin taustoista osoitteessa www.mtv3.fi/israel

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.