Mainos

Israel avaamassa uudelleen Rafahin rajanylityspaikan

Israel on alustavasti hyväksynyt Rafahin rajanylityspaikan avaamisen. Israelin puolustusministerin laatiman suunnitelman mukaan paikkaa valvoisi EU:n tarkkailijoita.

Israelin turvallisuusneuvosto on hyväksynyt Rafahin rajanylityspaikan avaamisen Gazan kaistan ja Egyptin välille. Rafahin rajanylityspaikka suljettiin syyskuun alussa ennen Israelin vetäytymistä Gazasta.

Palestiinalaiset voivat ensimmäistä kertaa ylittää rajan kulkematta Israelin suoranaisen rajavalvonnan läpi sitten vuoden 1967, jos rajanylityspaikka avataan.

Israelin hallituksen on vielä hyväksyttävä suunnitelma. Hallitus käsittelee asiaa sunnuntaina.

Puolustusministeri Shaul Mofazin laatiman suunnitelman mukaan rajanylityspaikkaa valvomaan tulisi EU:n tarkkailijoita sekä israelilaisten kameravalvonta. Israel pelkää, että Rafahin kautta kulkee ääriryhmien jäseniä sekä aseita ja räjähteitä Gazaan.

Palestiinalaiset ovat vastustaneet kameravalvontaa, mutta eivät ole ottaneet kantaa EU-tarkkailijoihin. Palestiinalaisia ei otettu mukaan neuvotteluihin rajanylityspaikasta.

Israel haluaisi, että Rafahia käyttäisivät vain VIP-vieraat ja ne, joilla on Palestiinan kansalaisuus. Muiden tulisi matkustaa Gazaan Israelin kautta, käyttäen Kerem Shalomin rajanylityspaikkaa.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.