Mainos

Israel: Arafat syrjäytetään puolessa vuodessa

Israelin armeijan mukaan palestiinalaisten johtajan Jasser Arafatin asema heikentyy tällä hetkellä palestiinalaisten keskuudessa niin nopeasti, että tämä syrjäytetään puolessa vuodessa. Asiasta kertoo israelilainen sanomalehti Haaretz.

Lehden siteeraamat sotilaslähteet arvioivat Arafatin menettäneen arvovaltaansa niin paljon, että johdon vaihtuminen on väistämätöntä puuttui Israel asiaan tai ei. Lähteiden mukaan palestiinalaisten uudet johtajat kykenisivät rakentaviin neuvotteluihin Israelin kanssa.

Hallintoaan uudistanutta Arafatia on arvostelu muun muassa siitä, että hän erotti turvallisuuspäällikkö Jibril Rajoubin. Sadat palestiinalaiset osoittivat sunnuntaina Hebronissa mieltään Rajoubin irtisanomista vastaan mutta vakuuttivat kuitenkin uskollisuuttaan Arafatille.

Haaretzin viranomaislähteiden mukaan Yhdysvaltain presidentin George W. Bushin kesäkuussa pitämä linjapuhe, jossa palestiinalaisia kehotettiin vaihtamaan johtajiaan, heikensi merkittävästi Arafatin asemaa.

Israelin maanmyynti vain juutalaisille?


Israelin johdon lausunnot kovenevat myös maan sisäpolitiikassa.

Israelin hallitus on hyväksynyt lakialoitteen, joka sallisi maanmyynnin ainoastaan juutalaisille. Parlamentin käsittelyyn menevää suunnitelmaa perustellaan turvallisuussyillä, viranomaiset kertovat.

Rabbi Haim Druckmanin tekemän aloitteen hyväksyi 17 ministeriä myöhään sunnuntaina. Äärioikeistolaista Kansallista uskonnollista puoluetta edustava Druckman ylisti aloitteensa läpimenoa voittona sionismille.

Korkein oikeus kielsi maaliskuussa 2000 syrjinnän juutalaisuuden tai arabialaisuuden perusteella ja antoi israelilaiselle arabiperheelle oikeuden ostaa maata Katzirin kylässä Galileassa. Juutalaisjärjestö perusti kylän 1982 rohkaistakseen juutalaisia asumaan siirtokunnassa ja laajentamaan Israelin valtiota.

Vasemmistolaisen oppositiopuolue Meretz tuomitsi lakialoitteen rasistisena.

-Mikään muu hallitus demokraattisessa maailmassa ei olisi hyväksynyt tällaista lakia, sanoi Meretzin johtajaYossi Sarid.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.