Mainos

Israel aloitti vastatoimet

Israelin pääministerin Sharonin mukaan palestiinalaisjohtaja Arafat on vastuussa Israelia vastaan suunnatusta terrorismista.

Väkivaltaisuudet jatkuvat


Israel on ampunut illalla F-16-hävittäjistä palestiinalaispoliisin päämajaa Jeninin kaupungissa Länsirannalla, kertoivat silminnäkijät ja turvallisuusviranomaiset.

Palestiinalaislähteiden mukaan isku ei aiheuttanut henkilövahinkoja, koska rakennus oli evakuoitu. Kyseessä oli ensimmäinen kerta moneen kuukauteen kun Israelin armeija iski F-16-hävittäjillä palestiinalaiskohteisiin.

Myös Betlehemissä tapahtui illalla räjähdys, mutta sen aiheuttajasta annettiin ristiriitaisia tietoja. Palestiinalaisten silminnäkijöiden mukaan räjähdyksen aiheutti helikopterista laukaistu ohjus ja ainakin 16 ihmistä haavoittui. Israelin armeija kuitenkin kiisti osallistuneensa mihinkään sotilasiskuun Betlehemissä, ja sanoi räjähdyksen olleen todennäköisesti palestiinalaisryhmien sisäistä välienselvittelyä.

Israelilaiset taisteluhelikopterit ampuivat aiemmin tänään toistakymmentä ohjusta Gazan kaupunkiin palestiinalaisten itsehallintoalueella. Hyökkäys alkoi pian pääministeri Ariel Sharonin johtaman Israelin avainministerien hätäkokouksen jälkeen. Kokouksessa pohdittiin vastatoimia viikonvaihteen itsemurhaiskuille.
Silminnäkijöiden mukaan ohjuksia osui muun muassa lähelle palestiinalaisten presidentin Jasser Arafatin kotia ja toimistoa. Ainakin kahden helikopterikentällä olleen Arafatin helikopterin kerrottiin tuhoutuneen.

Palestiinalaisviranomaisten mukaan Arafat oli tapahtumahetkellä Ramallahissa Länsirannan palestiinalaisalueella. Iskussa haavoittui palestiinalaislähteiden mukaan useita ihmisiä.

Israelin pääministerin Ariel Sharonin mukaan palestiinalaisjohtaja Jasser Arafat on vastuussa Israelia vastaan suunnatusta terrorismista. Sharon julisti illalla pitämässään puheessaan sodan terrorismia vastaan. Palestiinalaiset yrittävät "karkottaa meidät täältä", mutta se tulee epäonnistumaan, Sharon sanoi.

Palestiinalaiset pitävät Sharonin puhetta sodanjulistuksena.

Pääministeri Sharonin tiedottaja vahvisti helikopterikentän olleen kohteena. Tarkoitus oli lähettää selvä viesti Arafatille:

-Joko Arafat...taistelee terrorismia vastaan tai sitten me teemme sen, tiedottaja Ranaan Gissin sanoi.

Pääministeri Sharonin oli määrä puhua televisiossa myöhemmin tänään. Gazan asukkaat pakenivat kauhuissaan kadulla tulituksen alkaessa iltapäivällä. Palestiinalaiset viranomaiset tulittivat taisteluhelikoptereita raskailla konekivääreillä. Myös turvallisuusjoukkojen koulutusleiriin osui silminnäkijöiden mukaan ohjuksia.

Palestiinalaisministeri Saeb Erekat syytti heti Israelia yrityksestä tuhota palestiinalaisten itsehallinto ja rauhanprosessi. Hän kertoi olleensa jo yhteydessä Yhdysvaltoihin ja pyytäneen amerikkalaisia vaatimaan Israelilta hyökkäyksen lopettamista. Israelilaisen Haaretz-lehden mukaan palestiinalaisten itsehallinto olisi pyytänyt Israelilta neljä päivää armonaikaa pidätyksiin ja muihin toimiin äärijärjestöjä vastaan.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.