Mainos

Israel aloitti maahyökkäyksen Gazassa

Israel on aloittanut maahyökkäyksen Gazaan. Armeijan tarkoituksena on ottaa haltuunsa alueita, joilta palestiinalaistaistelijat ovat ampuneet raketteja Israeliin.

Palestiinalaisten presidentti Mahmud Abbas kiirehti tuomitsemaan hyökkäyksen myöhään illalla. Samalla hän vaati YK:n turvallisuusneuvostoa koolle kriisikokoukseen.

EU:n puheenjohtajamaan Tshekin mukaan Israelin maahyökkäys on luonteeltaan puolustuksellinen, ei hyökkäyksellinen. EU:n valtuuskunta tapaa alkuviikosta Lähi-idässä Israelin ja palestiinalaisten korkeinta johtoa.

Israelin armeija kertoo lähettäneensä Gazaan paljon joukkoja. Lisävahvistusta on haettu myös kutsumalla tuhansia reserviläisiä aseisiin. Armeijan mukaan maahyökkäys kestää useita päiviä.

- Tämä ei ole mikään luokkaretki. Tämä kestää useita pitkiä päiviä, sanoi asevoimien edustaja Avi Benayahu tv:ssä.

Palestiinalaisten silminnäkijöiden mukaan israelilaisjoukot ovat ylittäneet rajan Gazan pohjois- ja itäosissa. Panssarivaunut ovat tulittaneet Hamasin kohteita ja palestiinalaistaistelijat vastanneet tulitukseen kranaatinheittimillä.

Hamas varoittaa

Armeijan mukaan operaatioon osallistuu jalkaväkeä, panssarivaunuja, pioneereja, tykistöä sekä tiedustelujoukkoja. Apuna hyökkäyksessä ovat ilmavoimat ja laivasto.

Israel varoittaa myös Gazan asukkaita "terroristien" suojelemisesta.

Äärijärjestö Hamas puolestaan varoittaa, että Israel tulee maksamaan kalliisti hyökkäyksestään. Hamasin mukaan Gazasta tulee israelilaisjoukkojen "hautausmaa".

- Tunkeutuminen Gazaan ei ole mikään päiväkävely ja jos Jumala suo Gazasta tulee teidän hautausmaanne, järjestön edustaja sanoi Hamasin omalla televisiokanavalla.

Ilmaiskut jatkuivat päivällä

Israel ryhtyi tulittamaan Gazaa tykeillä jo iltapäivällä. Myös ilmaiskut palestiinalaisalueelle ovat jatkuneet.

Israelin ilmavoimat teki päivän aikana kymmeniä hyökkäyslentoja Gazaan. Yksi pommeista osui kaistan pohjoispuolella sijaitsevaan moskeijaan. Ainakin 13 ihmistä sai surmansa, heidän joukossaan 10- ja 12-vuotiaat veljekset. Iskussa haavoittui lisäksi 60 ihmistä, joista 16 sai vakavia vammoja, lääkintämiehet kertoivat.

Viime yönä korkea-arvoinen Hamas-johtaja sai surmansa ilmaiskussa. Abu Zakaria al-Jamal oli yksi Hamasin aseellisen siiven johtajista.

Israel on iskenyt Gazaan ilmasta jo lähes 800 kertaa sen jälkeen, kun sen hyökkäys alkoi.

Iskuissa on kuollut lähes 460 palestiinalaista. Samassa ajassa palestiinalaiset ovat ampuneet Israeliin yli 500 rakettia ja surmanneet neljä ihmistä.

Ympäri maailman mielenosoituksia Israelin iskuja vastaan

Tuhannet mielenosoittajat ympäri maailman ovat marssineet tänään Israelin Gazaan tekemää hyökkäystä vastaan. Lontoossa poliisi arvioi noin 6000 ihmisen osallistuneen kaupungin halki kulkeneeseen protestimarssiin.

Mielenosoittajat vaativat Britannian pääministeriä Gordon Brownia tuomitsemaan Israelin iskut. Osa heistä myös heitteli pääministerin virka-asunnon aitaa kengillä osoittaakseen halveksuntaansa.

Espanjassa puolestaan sadat ihmiset vaativat Madridin kaduilla loppua Israelin iskuille. Marssia edelsi mielenosoitus Espanjan ulkoministeriön luona. Tänään julkaistiin myös vetoomus, jossa kymmenet espanjalaiset akateemikot ja taiteilijat vaativat Israelia lopettamaan "rikollisen hyökkäyksen" Gazaan.

Mielenosoituksia järjestettiin myös Ranskassa ja Hollannissa sekä useissa Lähi-idän maissa.

Afganistanissa mielenosoittajat vaativat Yhdysvaltain sotilaita lähtemään maasta. "Israel tekee rikoksia, ja Yhdysvallat tukee" luki väkijoukon kantamissa kylteissä.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.