Mainos

Israel aloittaa suuroperaation? Valmius 75 000 reserviläisen kutsumiseen palvelukseen

Israelin hallitus on antanut valtuutuksen kutsua palvelukseen jopa 75 000 reserviläistä, kertovat uutistoimistojen lähteet.

Tämän arvellaan olevan merkki siitä, että Israel on tekemässä suuroperaation pian Gazaan.

Israel on jo kahden päivän ajan pommittanut Gazaa lähinnä ilmasta. Maajoukkoja voidaan kuitenkin israelilaisviranomaisten mukaan tarvita lopettamaan Gazasta Israeliin suunnatut rakettihyökkäykset.

Äärijärjestö Hamas jatkoi eilen rakettien ampumista sekä Tel Aviviin että Jerusalemiin. Raketit eivät aiheuttaneet merkittäviä vahinkoja.

"Sota ei ole osapuolten etu"

Helsingin yliopiston professori Hannu Juusola ei usko, että Israel ja Hamas päästävät tilanteen kärjistymään täysimittaiseksi sodaksi.

– Kuvittelisin, että eri osapuolten etujen mukaista on pitää tämä hallinnassa, Juusola sanoo.

– Näkisin niin, että ainakaan Hamasin kannalta ei ole edullista, että lähdetään sotaan.

Egyptin pääministeri Hisham Kandil vieraili eilen Gazan alueella osoittamassa tukeaan palestiinalaisille. Tunisian ulkoministerin on määrä vierailla alueella tänään.

Poliittiset syyt vahvoja

Juusolan mukaan sekä Israelissa että Gazassa on poliittisia paineita konfliktin ylläpitämiseen. Israelissa järjestetään parlamenttivaalit tammikuussa, ja Hamas on valitsemassa uutta poliittisen siiven johtajaa.

– Kummankin osapuolen kannalta tällä on yhteys siihen, että tilanne kehittyi tällaiseksi juuri nyt, Juusola sanoi.

Jos Hamas ampuisi raketin Tel Aviviin niin, että isku aiheuttaisi siviiliuhreja, ei Israelilla Juusolan mukaan olisi kuitenkaan muuta vaihtoehtoa kuin ryhtyä maaoperaatioon.

– Poliittiset paineet tulevat hallitukselle tässä vähän samoin kuin Hamasille. Heidän oli pakko kostaa merkittävässä asemassa olleen henkilön kuolema.

Juusola on sitä mieltä, että Israel teki tietoisen valinnan iskiessään Hamasin aseellisen siiven johtajaa vastaan.

– Se on ilman muuta tehty tietäen, että se johtaa tilanteen pahenemiseen.

– Hallitus haluaa saada kannatusta, ja heikentää vastustajien mahdollisuuksia käyttäen aseellista konfliktia hyväkseen.

Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu vakuutti perjantaina, että maan armeija tulee jatkamaan kovia iskuja Hamasia vastaan.

Näyttävää valmistautumista

Näyttävästä ja avoimesta maahyökkäykseen valmistautumisesta huolimatta Israel haluaa kärjistyneen konfliktin loppuvan lyhyeen.

– Emme aio ryhtyä sotaan. Toivomme, ettei tämä operaatio kestä minuuttiakaan kauempaa kuin on tarpeellista, Israelin presidentti Shimon Peres sanoi.

Israelin armeija kertoi liikekannallepanon yksityiskohdista muun muassa Facebookissa.

Uutistoimisto Reutersin mukaan Israelin radiossa oli kerrottu armeijan kehottaneen siviiliviranomaisia valmistautumaan asuinalueiden puolustamiseen. Israelin radion mukaan armeija arvioi, että taistelut saattaisivat kestää seitsemänkin viikkoa.

Armeijan edustaja ei kuitenkaan vahvistanut tietoa Reutersille.

Palestiinalaisten presidentti Mahmud Abbasin edustaja kertoi, että palestiinalaisjohtaja pyrkii estämään väkivallan kärjistymisen Gazan alueella.

Hamas kuitenkin torjui Abbasin diplomatian suoralta kädeltä. Järjestö pitää Abbasin edustajaa, rauhanneuvottelija Saeb Erekatia maanpetturina.

Viime viikolla alkaneissa väkivaltaisuuksissa on kuollut kymmeniä palestiinalaisia ja kolme israelilaista.

(MTV3 - Reuters - STT - AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.