Mainos

Israel ajautumassa poliittiseen kriisiin

Israelin puolustusministeri Ehud Barak vaatii korruptiosta epäiltyä pääministeriä Ehud Olmertia eroamaan. Barakin mukaan Olmertin keskustalaisen Kadima-puolueen on valittava uusi johtaja hallitukselle tai työväenpuolue ajaa maan ennenaikaisiin vaaleihin.

Pääministeri ei avustajansa mukaan ole eroaikeissa.

Barak johtaa hallituskoalitioon kuuluvaa työväenpuoluetta. Jos se lähtee hallituksesta, hallitus menettää enemmistönsä parlamentissa.

Mikäli ennenaikaiset vaalit pidetään, ne uhkaavat suistaa raiteiltaan Yhdysvaltain pyrkimykset saada aikaan rauhansopimus Israelin ja palestiinalaisten välille ennen kuin presidentti George W. Bushin kausi loppuu tammikuussa.

Jos Olmert eroaa, maata johtaisi ennenaikaisiin vaaleihin saakka ulkoministeri Tzipi Livni, joka johtaa nyt rauhantunnusteluja. Vaaleissa menestystä voitaisiin kuitenkin povata oikeistolaisen Likudin johtajalle Benjamin Netanjahulle, joka vastustaa neuvotteluja.

Barak esitti erovaatimuksen päivä sen jälkeen, kun amerikkalainen liikemies kertoi kuulusteluissa antaneensa Olmertille suuria rahamääriä.

Israelissa on määrä pitää parlamenttivaalit vasta 2010.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.