Mainos

Israel aikoo vetäytyä äskettäin miehittämiltään alueilta

Israel aikoo vetäytyä äskettäin miehittämiltään palestiinalaisalueilta Länsirannalla ja Gazassa. Vetäytymisen on määrä alkaa tänään.

Israel aikoo vetäytyä äskettäin miehittämiltään palestiinalaisalueilta Länsirannalla ja Gazassa, kertoivat israelilaiset turvallisuuslähteet. Lähteiden mukaan vetäytyminen tapahtuisi myöhään tänään.

Vetäytymisestä sovittiin Israelin ja palestiinalaisten turvallisuusviranomaisten välisessä tapaamisessa, jota isännöi Yhdysvaltain erityislähettiläs Anthony Zinni. Kyse on palestiinalaisalueista, jotka Israelin joukot ovat miehittäneet parin viime viikon aikana. -Israelilaisjoukot saavat ohjeet olla valmiina vetäytymään tänä yönä, jos palestiinalaiset lupaavat ottaa vastuun näiden alueiden turvallisuudesta, israelilainen turvallisuuslähde sanoi. -Israelilaisten yksinkertaisesti täytyy toteuttaa vetäytyminen, palestiinalaisten tiedotusministeri Jasser Abed Rabbo puolestaan huomautti.

Cheney vaati Arafatia tuomitsemaan väkivallan

Yhdysvaltain varapresidentti Dick Cheney vaati tänään palestiinalaisten johtajaa Jasser Arafatia tuomitsemaan väkivallan käytön.

Cheney saapui tänään Persianlahden ja Lähi-idän kiertomatkallaan Israeliin. -Me vaadimme Arafatia pitämään kiinni sitoumuksestaan ja tuomitsemaan kerta kaikkiaan väkivallan käytön poliittisena aseena, Cheney sanoi tervetuliaistilaisuudessa. Toisaalta Cheney kertoi aikovansa ottaa Israelin johtajien kanssa esille sen, mitä Israel voi tehdä syyttömien palestiinalaisten miesten, naisten ja lasten taloudellisen ahdingon helpottamiseksi.

Yhdysvaltain edustajien mukaan Cheneyn ohjelmassa ei ole tapaamisia palestiinalaishallinnon edustajien kanssa. Palestiinalaiset ovat sanoneet pitävänsä tätä merkkinä Yhdysvaltain puolueellisuudesta Lähi-idän konfliktissa.

Annan arvosteli Israelin hyökkäyksiä

YK:n pääsihteeri Kofi Annan vertaa Israelin armeijan äskettäisiä toimia täysimittaiseksi sodaksi kirjeessä, joka tuli tänään julkisuuteen. Annanin kirje oli osoitettu Israelin pääministerille Ariel Sharonille.

Annanin kirje oli päivätty 12. maaliskuuta. Hän kertoi haluavansa kiinnittää Sharonin huomiota siihen, miten Israelin armeija on kohdellut siviilejä ja hyökännyt kouluja ja ambulansseja vastaan. -Israelin puolustusvoimien käyttämistä menetelmistä ja välineistä - F-16-hävittäjistä, taisteluhelikoptereista, tykkiveneistä, ohjuksista ja suurista pommeista - päätellen taistelut ovat alkaneet muistuttaa täysimittaista konventionaalista sotaa, Annan kirjoitti.

Annanin mukaan Israelin on täysin oikeutettua puolustautua terrorismia vastaan. Samalla Israelin on kuitenkin kunnioitettava kansainvälisen lain säännöksiä, hän huomautti. Erityisen tyrmistynyt pääsihteeri sanoi olevansa siitä, ettei Israelin armeija ole suojellut ambulansseja ja niiden henkilökuntaa. Väitteet, että ambulansseissa ehkä kuljetettaisiin ääripalestiinalaisia ja aseita, ovat hänen mukaansa perusteettomia.

(MTV3-STT-AFP)

(Yhdeksän uutiset 18.03.2002).

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.