Mainos

Isoveli valvomaan autoilua? Satelliittipaikannin helppo vaientaa

Asiantuntijat ovat eri mieltä liikenteen satelliittipaikantimien tietoturvasta.

Liikenneministeri Merja Kyllönen aikoo selvittää satelliittipaikannukseen perustuvaa tiemaksua.

Paikannuslaitteita valmistavan Aplicomin toimitusjohtaja Vesa Helkkula uskoo, että paikantimesta lähtevän tiedon laadusta voidaan sopia. Helkkula painottaa, ettei paikantimella siirretä yksityiskohtaisia paikkatietoja keskusjärjestelmään vaan tiekohtaisia tietoja.

- On äärimmäisen tärkeää huolehtia yksityisyydensuojasta. Se voidaan hoitaa teknisesti, sopimuksellisesti tai lain mukaan. Jos tällaiseen liikenneministerin ehdottamaan järjestelmään lähdetään, syntyy uusi laki - samaan tapaan kuin telesuojalaki tai pankkilaki, Helkkula toteaa MTV3:n Huomenta Suomessa.

Katso Aplicomin toimitusjohtajan Vesa Helkkulan sekä tietokirjailija Petteri Järvisen haastattelu: (Huomenta Suomi 31.10.2011)

Tietokirjailija Petteri Järvinen ei usko yksityisyyden suojan säilymiseen, koska tiemaksun saajalla täytyy olla oikeus tarkistaa maksunsa

- Täytyy olla joku tapa, josta kuluttaja voi varmistua että lasku on oikein. Silloin me joudumme keräämään ja tallentamaan se tieto jonnekin ja vertaamaan sitä.

- Mitä lainsäädäntöön tulee, muistetaan vaan mitä esimerkiksi mobiilioperaattoreille on tapahtunut - voidaan kännykän kautta seurata ihmisen liikkumista. Tämä on niin näppärä apuväline ja poliisille ja muille viranomaisille on annettu koko ajan lisää oikeuksia samalla kun kynnystä mistä asioista tietoja voidaan luovuttaa on madallettu, Järvinen vastaa.

Netissä myydään laittomia vaientimia

Järvisen mielestä paikantimilla varaudutaan liikenteen uudenlaisiin verotusmalleihin.

- Paikantimella ei voida oikeasti vähentää sitä, mihin ihmiset oikeasti autoa käyttää tai paljonko he joutuvat liikkumaan. Paikantimella voidaan alkaa verottaa sähköautoja liikkumisen perusteella, koska bensamaksu ja sen verottaminen ei enää riitä.

Petteri Järvisen mukaan laitteen lähettämä signaali on myös helppo vaientaa.

- Minulta löytyy heti laite, joka tekee sinun laitteesi toimimattomaksi koska tämä blokkaa satelliittisignaalin. Näitä saa netistä muutamalla kymmenellä eurolla. Tämän käyttö on laitonta, tämä on siis laiton väline, Järvinen huomauttaa Huomenta Suomen katsojille.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.