Mainos

Isovanhemmilla merkitystä lastenhankinnassa

Isovanhempien tuella on vaikutusta vanhempien lastenhankintapäätöksiin kehittyneissä länsimaissa.

Itä-Suomen yliopiston väitöstutkimuksen mukaan isovanhemmilta saatu emotionaalinen tuki sekä lastenhoitoapu lisäävät äitien aikeita hankkia toinen tai kolmas lapsi.

Jos pienten lasten vanhemmat saavat isän vanhemmilta tukea, he hankkivat muita todennäköisimmin lisää lapsia.

– Tulos oli aika yllättävä. Isovanhemmilla on yhä merkittävä rooli, vaikka nykyään korostetaan ydinperhettä, sanoo väitöskirjan tekijä Antti Tanskanen.

Tanskasen mukaan isovanhempien tuella vaikutti olevan enemmän merkitystä maissa, joissa julkiset päivähoitopalvelut ovat hyvät, kuten Norjassa ja Ranskassa. Isovanhempien tuki oli ikään kuin viimeinen ratkaiseva lisä, joka johti päätökseen hankkia lapsi.

Isovanhempien tuella on myös yhteys lasten terveyteen. Jos pienen lapsen pääasiallinen hoitaja on mummo, hän on todennäköisemmin ylipainoinen 3-vuotiaana kuin sellainen lapsi, jota hoitaa oma vanhempi.

– Isoäidit saattavat tiedostamattaan aiheuttaa lapsen ylipainon hemmottelemalla tätä.

Äidin vanhempien osallistumisella lastenlasten elämään oli myönteisiä vaikutuksia lasten psyykkiseen hyvinvointiin. Näillä lapsilla oli vähemmän emotionaalisia ja käyttäytymisperäisiä ongelmia.

Tutkimuksen tulokset pohjautuvat laajoihin kyselyaineistoihin, joissa on vastaajia kahdeksasta Euroopan maasta. Suomi ei ollut mukana tutkimuksessa.

Tanskasen mukaan tutkimusta isovanhempien merkityksestä tehdään parhaillaan Suomessa.

  

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.