Mainos

Isot pankit ja IMF auttavat Etelä-Koreaa

Kansainvälinen valuuttarahasto IMF hyväksyi eilen virallisesti kahden miljardin dollarin eli runsaan 10 mrd. markan tukiluoton maksamisen talousvaikeuksissa olevalle Etelä-Korealle. IMF ilmoitti jo viime viikolla, että se maksaa Etelä-Korealle kaksi miljardia dollaria ennen vuoden vaihdetta tukiluottopakettinsa nopeutetun aikataulun puitteissa.

IMF maksama tukiluotto on osa sen johdolla kerättyä noin 60 miljardin dollarin tukipakettia, jolla Etelä-Koreaa autetaan nousemaan talousvaikeuksistaan. IMF on toistaiseksi maksanut Etelä-Korealle 11 miljardia dollaria tukiluottoina vajaassa kuukaudessa.

Lisäksi joukko eurooppalaisia suurpankkeja päätti eilen antaa Etelä-Korealle lisää maksuaikaa maan lyhytaikaisten lainojen maksuun. Asiasta ilmoittivat ensin hollantilaiset velkojapankit. Ne lupasivat jatkaa tänään erääntyvien lainaerien maksuaikaa. Joukko ranskalaisia ja sveitsiläisiä suurpankkeja ilmoitti myöhemmin antavansa Etelä-Korealle kuukauden lisäaikaa velkojensa hoitamiseen.

Etelä-Korealla on seuraavan vuoden kuluessa erääntyviä lyhytaikaisia lainoja kaikkiaan noin 100 miljardin dollarin arvosta. Niistä erääntyy vuodenvaihteeseen mennessä noin 15 miljardia dollaria ja tammikuun aikana vielä saman verran. Asiantuntijat pitivät pankkien päätöstä myönteisenä Etelä-Korean kannalta. He kuitenkin huomauttivat, että kyse on hätätilatoimesta, joka ei ratkaise Etelä-Korean maksuvalmiusongelmaa, jos sen hallitus ei ryhdy asian vaatimiin toimiin.

Kolmetoista kansainvälistä suurpankkia eri puolilta maailmaa lupasi jo aiemmin auttaa Etelä-Koreaa selviytymään pian maksuun tulevista lainoista. Pankit korostivat New Yorkissa pitämässä kokouksessa, että Etelä-Korean talous on vahva ja että nykytilanne johtuu maksuvalmiusvaikeuksista, joiden syynä on liiallinen tukeutuminen lyhytaikaisiin lainoihin. New Yorkin kokoukseen osallistui yhdysvaltalaisten, kanadalaisten, eurooppalaisten ja japanilaisten pankkien edustajia.
(STT-DPA-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.