Mainos

Isontaloon Antti tutkii historiaa Ilmajoella

Ilmajoella saa huomenna kantaesityksensä uusi kansanooppera Isontaloon Antti.

Näyttämölle nousee kaksi historiallista Anttia - kansanlaulusta tuttu 1800-luvun puukkojunkkari ja hänen pojanpoikansa, 1900-luvun alun jääkärivärväri. Ooppera kertoo historiasta, mutta on samalla myös tutkielma vallasta.

Antti Isotalo palaa Saksasta kotiin värväämään lisää jääkäreitä. Pian häntä vainoavat paitsi venäläiset santarmit myös oman kylän kauppias ja vallesmanni, ryssän kätyrit siis. Näin lähtee liikkelle Antti Tuurin kirjoittama Isontaloon Antti, jonka on säveltänyt Atso Almila.

-Antilla on voimakas isänmaallinen ote, hänellä on vahva näkemys siitä mihin pitäisi pyrkiä. Haluaisin tuoda esille Antin kaksi puolta: herkän rakastavaisen puolen mutta myös sen, että Antissa on voimakas kostonhalu, joka tulee oikeuden tunteesta mutta vähän väärillä keinoilla, selittää jääkärivärväri Antti Isotalona laulava Pentti Hietanen.

Taustalla on vanhan Antin haamu - sen joka aikanaan istui Vaasan linnassa puukotuksesta. Vanha Antti laulaa pojanpoikansa omatuntona: valta ei ole sama kuin väkivalta, nöyryys on suurempaa kuin kostonhalu.

-Me etsimme kertomusta noin historiasta pois ajateltuna siitä, että on ihminen joka harkitsee, etsii omantuntonsa ääntä, ihminen joka on pääsemässä valtaan tai tullut valtaan ja sitten joutuu miettimään mikä on vallan vastuu, kertoo ohjaaja Tiina Puumalainen.

Isontalon Antti on jälleen ilmajokisten suurnäyttö: solisteja on yhdeksän ja Ilkan kentällä liikkuu yhteensä yli sata ihmistä.
(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.