Isompi palkkako syynä liikkuvan poliisin muutosvastarintaan?

Liikkuvassa poliisissa maksettiin viime vuonna noin 1,5 miljoonaa euroa päivärahoja. Summa kattaa kolmanneksen koko poliisin päiväraha-kuluista.

Tämä päiväraha-"palkanlisä" nostaa poliisin bruttopalkkaa noin 400 euroa kuukaudessa. Käytännössä lähes puolet liikkuvan poliisin työpäivistä on sellaisia, joista maksetaan täysi valtionhallinnon päiväraha.

Liikkuvan poliisin asemapaikat ovat suurten kaupunkien keskustoissa, mutta päivärahoja ei saa pyörimällä asemapaikan lähettyvillä.

Päivärahojen myöntämissäännöt kannustavat suorittamaan työn mahdollisimman kaukana asemapaikasta, sillä minimietäisyys on 15 kilometriä.

Jos liikkuva poliisi lopetetaan, poliisien työajot lyhenevät ja päivärahat vähenevät.

Liikkuvan poliisin päällikkö Kari Rantala kiistää, että päivärahojen menetys vaikuttaisi millään lailla poliisien muutosvastarintaan.

–Kyseessä on matkustussääntö- ja virkaehtoasia. Tämä koskee koko valtionhallintoa, eli jos päivärahat lopetetaan, niin ne loppuvat myös muiltakin valtion virkamiehiltä.

Päivärahat eivät ole osa poliisin palkkaa vaan korvaus matkustuskuluista, sanoo Rantala.

Päivärahoja vähennetään puolella

Poliisihallituksen ylijohtaja Mikko Paatero ei usko, että poliisit vastustaisivat uudistuksia päivärahojen vähenemisen takia.

–Poliisin 6 miljoonan euron säästöt toteutetaan vähentämällä myös liikkuvan poliisin päivärahoja noin 0,7 miljoonalla eurolla. Jos säästökohteena eivät olisi päivärahat, niin säästöt otettaisiin sitten jostain muusta.

Poliisin Akavalaisten luottamusmiehen Antero Rytkölän mukaan säästöesitys tarkoittaa sitä, että säästöistä selvittäisiin mahdollisimman vähin vaurioin.

–Poliisi olisi mieluiten ottanut lisää määrärahoja, mutta kun se ei ole mahdollista, joudutaan moniin epämieluisiin säästötoimiin, joista liikkuvan poliisin lakkauttaminen on yksi.

–Virkaehtosopimuksia on noudatettava. Uskon kuitenkin, että taloudellisempaa ja tehokkaampaakin toimintaa voidaan harjoittaa, kun paikallispoliisilla on laaja verkko koko maassa.

Rytkölä muistuttaa, että liikkuva poliisi on vain yhtä suuri kuin suurimmat paikallispoliisilaitokset.

–Liikkuvan poliisin toimintaa tarvittiin kipeästi, kun maassa oli yli 200 paikallispoliisiyksikköä vuonna 1996, mutta nyt on tilanne toinen.

Lue myös:

    Uusimmat