Isolla valliriutalla karille ajanut alus syytteeseen

Australia ilmoittaa nostavansa syytteen Isolla valliriutalla karille ajanutta kiinalaisalusta vastaan. Luvatonta reittiä kulkenut kiinalaisalus ajautui karille viikko sitten, ja aluksesta on vuotanut tonneittain öljyä suojelualueelle.

- On aivan selvää, että alus käytti kiellettyä reittiä, sanoi Australian kuljetusministeri Anthony Albanese. Hän lensi aiemmin päivällä onnettomuusalueen yli helikopterilla.

Shen Neng 1 ajoi viikko sitten karille Queenslandin osavaltion edustalla suojelualueella, jonne kauppa-aluksilla ei ole asiaa. Laivan kapteeni yritti tiettävästi nopeuttaa matkantekoa oikaisemalla suojelualueen poikki. Aluksen lastina on 65 000 tonnia hiiltä.

Öljyvuoto aluksesta on saatu pysäytettyä ja se on ympäröity öljypuomein. Aluksen öljyä siirretään parhaillaan muihin aluksiin.

Aluksen omistavaa Cosco-varustamoa uhkaavat liki miljoonan euron sakot ympäristön pilaamisesta. Cosco on Kiinan valtion omistama yritys, jonka aluksille on tapahtunut jo kaksi suurta öljyvahinkoa viime vuosina.

Valliriutta kuuluu Unescon suojelemiin maailmanperintökohteisiin.

(MTV3 - STT - AFP)

Lue myös:

    Uusimmat