Mainos

Isohaaran voimalaitospalosta aiheutui miljoonavahingot

Vesivoimalaitoksen sähköntuotanto on jouduttu keskeyttämään toistaiseksi, jolloin tappiota syntyy noin 30 000 euroa vuorokautta kohden. Palon syynä oli päämuuntajan sisäinen vika.

Isohaaran uuden vesivoimalaitoksen päämuuntaja on palanut Keminmaassa viime yönä aiheuttaen miljoonan euron aineelliset vahingot. Tulipalon vuoksi voimalan sähköntuotanto on keskeytynyt toistaiseksi.

- Varovaisen arvion mukaan keskeytys kestää reilusta viikosta kahteen viikkoon. Tuotantotappiota syntyy keskimäärin noin 30 000 euroa per vuorokausi, Pohjolan Voiman omistaman voimalaitoksen voimalaitospäällikkö Reijo Mustonen summasi vahinkoja.

Tuli tuhosi erillisessä bunkkerissa sijainneen päämuuntajan. Kun komppanialähtönä paikalle hälytetyt palokunnan yksiköt saapuivat paikalle, muuntajasta löivät jo isot lieskat. Tuli saatiin kuitenkin nopeasti talttumaan.

Mustosen mukaan muuntajapalosta ei ollut varaa ihmisille tai ympäristölle. Hän kertoo, että muuntajassa oli 23 000 kiloa öljyä. Sekään ei ollut vaarassa valua luontoon, sillä mahdolliset öljyvuodot ovat päässeet valumaan sitä varten rakennettuun säiliöön.

Mustonen kertoo, että palon syynä oli muuntajan sisäinen vika.

Myös Botnialla kärysi

Isohaaran muuntajapalon aiheuttama sähkökatko ajoi automaattisesti alas Metsä-Botnian Kemin Pajusaaren sellutehtaan. Kun virta palasi tehtaalle, haihduttamon sähkötilassa ollut laite kärähti levittäen ympäristöönsä runsaasti savua ja nokea.

- Muuntajapalo aiheutti tehtaalle jännitepiikin, ja siitä tuli häiriö meidän järjestelmäämme. Mahdollisesti sähkötilan laite vaurioitui jo siinä vaiheessa, kun muuntajapalo katkaisi tehtaalta virrat, tuotantopäällikkö Pekka Kittilä Botnian tehtaalta selvittää.

Tehtaalla oli vielä päivällä menossa palon jälkihoitotyöt. Kittilä arvioi, että tehdas saadaan uudelleen käyntiin illan kuluessa tai viimeistään ensi yönä. Tehtaan käynnistys normaaliin tuotantoon kestää noin vuorokauden.

- Tuotannon menetys ja vaurioitunut laite, Kittilä listaa palon aiheuttamia vahinkoja.

Kotitalouksiin riitti sähköä

Muuntajapalo ei häirinnyt mainittavasti sähkönjakelua alueen kotitalouksiin. Reijo Mustonen kertoo, että kotitalouksia oli pimeänä muutamasta kymmenestä minuutista puoleen tuntiin Keminmaan alueella.

Jotta sähköntuotanto Isohaaran voimalaitoksella saadaan käynnistettyä mahdollisimman pikaisesti uudelleen, palon aiheuttamien vahinkojen korjaaminen aloitettiin heti tänään. Mustonen sanoo, että työvoimaa on jouduttu hälyttämään lomilta ja että töitä joudutaan paiskimaan myös vappuna.

- Vanha päämuuntaja täytyy haalata pois. Kyse on 100 000 kilon painoisesta möykystä. Betonikenno täytyy putsata, ja vasta sen jälkeen varamuuntaja voidaan tuoda tilalle, Mustonen kertoo tulevien päivien työn vaiheista.

Isohaaran uusi vesivoimalaitos valmistui vuonna 1993. Laitoksen kahden sähköntuotantokoneen yhteisteho on Mustosen mukaan 56 megawattia.

Muuntajapalolla ei ole vaikutusta vanhan voimalaitoksen tuotantoon.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.