Mainos

Iso takamus tuo terveyshyötyjä

Useiden eri tutkimusten yhteen kootut tulokset toteavat, että runsas takamus voi jopa suojata taudeilta.

Useiden kehon rasvavarantoja kartoittaneiden tutkimusten yhteistulos on, että kaikki kehon rasva ei ole samanarvoista. Tutkimuksissa tarkasteltiin varsinkin reisien ja lantion rasvaa, kertoo Livescience.com. Tulosten mukaan takapuolen suuruus voi olla jopa hyödyksi: reisien ja lantion rasvakerros voi vähentää diabeteksen ja sydäntautien vaaraa.

Rasvan jumittuminen reisiin on hyväksi

Vatsarasvaa pidettiin tutkimuksessa aineenvaihdunnallisesti aktiivisempana kuin alavartalon rasvaa. Keskivartalon rasva kuitenkin hajoaa helposti vapauttaen samalla kehoon diabetekseen ja sydän- ja verisuonitauteihin liittyviä yhdisteitä. Eräs vuoden 2008 tutkimus havaitsi, että vararengas vatsalla lisää tulehdusriskiä ja verisuonten kovettumisen riskiä.

Tiedemiehet ovatkin nyt sitä mieltä, että alavartalosta löytyvä rasva tuottaa hyödyllisiä hormoneja, jotka voivat suojata taudeilta. Lisätutkimuksia aiheesta kuitenkin kaivataan. Runsas alavartalo myös vangitsee rasvahappoja, ja vaikka tämä tekeekin hoikentumisesta hankalaa, on terveydelle hyväksi, että rasva pysyy tietyssä paikassa.

– Jos rasvahappoja ei varastoida rasvaan vaan elimiin, kuten maksaan, tai verisuoniin, ne lisäävät riskiä sairastua sydän- tai sokeritautiin, tutkimuksen johtaja Konstantinos Manolopoulos Oxfordin yliopistosta kertoo.

Tutkijoiden seuraavana haasteena on ymmärtää, miksi keho varastoi rasvaa tiettyyn paikkaan, kuten esimerkiksi vatsan alueelle reisien sijaan. Kyse on osittain geneettisistä toiminnoista. Naisten alavartalon rasvan on havaittu olevan terveempää kuin miesten.

Manolopoulos toteaa, että kehon varastointiperiaatteiden ollessa selvillä voisi olla mahdollista kehittää tiedosta hyötyä, ja esimerkiksi jakaa rasva uudelleen kehon eri osiin.

MTV3/Helmi/Maria Aarnio

Lähde: Livescience.com

Kuvat: Shutterstock

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.