Islantilaisyhtiö hämmentää lentomarkkinoita

Islantilaisyhtiö kertoo omistustensa olevan finanssisijoituksia eli se hakee vain ostostensa arvon nousua.

Lentoalalla on viime päivinä herättänyt kummastusta islantilainen sijoitusyhtiö FL Group. Viikon sisään yhtiö on kertonut kahdesta huomattavasta lentoyhtiökaupasta.

Ensin islantilaiset ostivat kuuden prosentin siivun amerikkalaisesta AMR:sta, joka omistaa American Airlines -lentoyhtiön. American Airlines on maailman suurin lentoyhtiö matkustajamäärällä mitattuna.

FL nousi kaupan seurauksena American Airlinesin kolmanneksi suurimmaksi omistajaksi.

Voittajat ja häviäjät erottuvat

Sen jälkeen FL myi omistamansa tanskalaisen Sterlingin islantilaiselle matkakonsernille, jossa FL on itse mukana. Tarkoituksena on luoda merkittävä tekijä pohjoismaisille markkinoille, sillä konserniin on määrä liittää useita muita halpalentoyhtiöitä ja matkatoimistoja.

FL on osoittautunut varsinaiseksi lentoyhtiöiden osto- ja myyntiliikkeeksi. Sterlingin se ehti omistaa vain vuoden verran. Aiempia jo myytyjä lentoyhtiöosuuksia FL:llä on ollut Icelandairissa ja brittiläisessä halpalentoyhtiö EasyJetissä.

Lisäksi FL on edelleen Finnairin toiseksi suurin omistaja 23 prosentin osuudella.

Islantilaisyhtiö kertoo omistustensa olevan finanssisijoituksia eli se hakee vain ostostensa arvon nousua. Muun muassa American Airlines -hankintaa FL selitti sillä, että se näkee Yhdysvaltain lentomarkkinoiden olevan vihdoin nousussa. Yhdysvalloissa on myös meneillään useita lentoalan yritysjärjestelyjä, joiden voi olettaa nostavan mukana olevien yhtiöiden arvoa.

Riskiä FL ottaa kuitenkin rutosti. Yksikin terrori-isku voi romahduttaa lentoyhtiöiden markkina-arvot vuosiksi.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat