Mainos

Islantilainen pop-taiteilija Erró menestyy maailmalla

Islantilainen taide herättää huomiota maailmalla elinvoimaisuudellaan. Suomessa se esittäytyy nyt sekä elokuvissa että laajassa näyttelyssä, joka avautui viikonloppuna Helsingissä.

Enimmäkseen Ranskassa asuva pop-taiteilija Erró uskoo yhä vahvasti taiteen poliittiseen ja yhteiskunnalliseen merkitykseen. Hänen satiirisia teoksiaan maailman synkästä historiasta on käytetty mm. koulukirjojen oppimateriaalina.
-Kuvani ovat kuin kliseitä menneistä, mutta jos niitä käytetään koulukirjoissa, ehkä ne auttavat muistamaan. Mutta eivät ne sotia lopeta, pop-taiteilija Erró arvioi.

Ensi vuonna 70 vuotta täyttävä maailmankansalainen Erró, oikealta nimeltään Gudmundur Gudmundsson, muutti Islannista jo vuonna 1958, mutta pitää sinne tiiviisti yhteyttä. Hän puhuu leppeästi ja vuolaasti taiteestaan, joka on täynnä tylyä mustaa ironiaa maailman hulluudesta.

Siis poliittista taidetta, hyvin epämuodikasta aikana, jolloin tärkeintä raha ja oma menestys.
-Tänään asiat ovat muutamien ihmisten käsissä, jotka tekevät mitä huvittaa, koska rahan valta on niin mieletön. Mitä tapahtuu vaikkapa Berlusconin Italiassa. Rikkaimmat ihmiset pyörittävät koko maata. Sehän on naurettavaa, Erró lataa.

Tshekissä Erró kysyi presidentti Havelilta, miksi Pizza Hut ja McDonalds valloittavat Prahan historiallisen keskustan. Taitelijakavereilleen hän irvailee New Yorkissa, miksi taideteos maksaa enemmän kuin ihmisen koti.

Parhaillaan Helsingissä on nähtävillä myös kaksi maailmalla kehuttua islantilaisfilmiä, Reykjavik 101 ja Kaikkeuden enkelit, tarinat sekoilevasta nuorukaisesta ja mielisairaasta taiteilijasta.

Enimmäkseen Pariisissa asuva Erró on auliisti tukenut kotimaataan luovuttamalla Reykjavikin kaupungille satoja töitään. Siellä onkin Erró -taidemuseo. Kansa karulla saarella on oikeasti kummallista, myöntää Erró:
-Meillä on paljon taikauskoa Islannissa. Islannissa on paljon maataloja, joissa ei asuta koska niissä kummittelee. Tällainen antaa lapsille fantasioita ja pitää vanhukset onnellisina. Mikä on totta - sillä ei ole väliä. Se pistää mielikuvituksen lentoon, irrottaa arjesta. Se on hyvä juttu, Erró riemuitsee.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.