Islantilainen asiantuntija MTV:lle: Tilanne voi muuttua tunneissa

Islanti pelkää Bardarbungan purkautumista 2:38

Islannissa lopetellaan evakuointeja Bardarbunga-tulivuoren purkauksen varalta. 

Bardarbungan tilanne on pysynyt vakaana, mutta purkausta pidetään yhä mahdollisena, kertoo Islannin pelastusviranomaisten keskuksen tiedottaja Urdur Gunnarsdottir MTV Uutisille.

– Tulivuoren tilanne on vakaa. Seisminen aktiivisuus jatkuu, mutta vain pieninä järistyksinä. Isompia järistyksiä, jotka osoittaisivat, että jotain on tapahtumassa, ei ole, Gunnardottir kertoo.

Gunnardottirin mukaan tilanne voi kuitenkin muuttua hyvin nopeasti  – jopa tunneissa.

Bardarbunga sijaitsee Vatnajökull-jäätikön alla Islannin itäosassa. Alue on autiota ylänköä, missä ei ole teitä eikä vakituista asutusta. Sen sijaan vaeltajat ja nelivedoilla liikkuvat vierailevat alueella kesäisin.

Gunnarsdottirin mukaan evakuointeihin päädyttiin tulvavaaran juuri alueen vaikeakulkuisuuden vuoksi.

– Tämä alue on valtava ja täysin asuttamatonta ylänköä. Sieltä on tiettömyyden ja vaikeakulkuisuuden vuoksi hyvin monimutkaista evakuoida ihmisiä. Poliisi arvioi, että evakuointi on liian vaikea suorittaa lyhyessä ajassa. Niinpä ihmisiä päätettiin ryhtyä evakuoimaan varmuuden vuoksi, Gunnarsdottir selittää.

Evakuoituja on kaikkiaan muutama sata.

Vaikka Bardarbungan ympäristö on asuttamatonta ja matkailjatkin on evakuoitu tulvavaara-alueelta, tulivuoren toimintaa seurataan hyvin tarkasti.

– Niin kauan kuin seismistä aktiivisuutta on, olemme hälytystilassa, Gunnarsdottir toteaa.

Lue myös:

    Uusimmat