Mainos

Islanti aloittaa tieteellisesti perustellun valaanpyynnin

Islanti on päättänyt aloittaa valaanpyynnin. Tieteellisesti perustellun valaanpyynnin aloittamista on vastustettu jyrkästi ympäri maailmaa.

Islannissa pelätään turistikatoa, kun paikalliset tutkijat aloittavat tieteellisesti perustellun valaanpyynnin. Reykjavikissa tehtyä päätöstä pyydystää valaita tieteellisiin tarkoituksiin on vastustettu jyrkästi ympäri maailmaa.

Nykyään valaita jahtaavat vain turistit. Valaat houkuttelevat Islantiin joka vuosi tuhansia turisteja. Heidän päämääränsä on nähdä edes pieni vilaus näistä valtavista nisäkkäistä.

Nyt Islannin tärkein turistinähtävyys on kuitenkin vaarassa. Maa kun aikoo jälleen aloittaa valaanpyynnin - tällä kertaa tieteellisin perustein.

- Emme aio tavoitella rahallista tuottoa. Ainoa tavoitteemme on saada arvokasta tietoa, jonka avulla voimme tehdä luotettavamman arvion näiden eläinten roolista ekosysteemissä, johtaja Johann Sigurjonsson Reykjavikin merentutkimuslaitoskselta kertoo.

Pian harppuunan eteen joutuu noin nelisenkymmentä lahtivalasta. Valaita tutkimalla pyritään arvioimaan valaan ruokavalion vaikutuksia mm. turskan määriin.

Vakuutteluista huolimatta turisteja ajatus ei miellytä. Islannissa pelätäänkin nyt turistien äänestävän asiasta jaloillaan.

- Tämä saattaa Islannin huonoon valoon. On todella sääli tappaa näitä eläimiä, kun niitä on jäljellä niin vähän. Tämä ei anna kovin hyvää vaikutelmaa maasta ja mielestäni on harmi, että tällainen päätös on tehty, saksalainen turisti Dietrich Lemme kertoo.

Vaikka asia on herättänyt kansainvälistä kohua luonnonsuojelijoiden keskuudessa, on valaanpyynti tarkoitus aloittaa Islannissa jo myöhemmin tällä viikolla.

(MTV3)

(Aamu-uutiset 12.08.2003)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.