Mainos

Islannissa tiukka vaalitaisto

Islantilaiset äänestivät lauantaina jännitysvaaleissa, joiden voittajaksi ennakoidaan pääministeri David Oddssonin keskusta-oikeistolaista koalitiota. Mielipidemittausten mukaan itsenäisyyspuolueen ja edistyspuolueen enemmistö 63-paikkaisessa parlamentissa, alltingissa, saattaa jäädä yhteen paikkaan.

Oddsson, joka jo nyt on Euroopan pitkäaikaisin pääministeri, tavoittelee vaaleissa neljättä pääministerikautta. Hänen itsenäisyyspuolueensa kannatus on kuitenkin kyselyiden mukaan hiipunut vuoden 1999 vaalien 41 prosentista noin 33 prosenttiin.

Oddssonin pahin haastaja vaaleissa on sosiaalidemokraattien Ingibjorg Solrun Gisladottir. Puolue lisäsi kannatustaan vuoden alusta, kun Gisladottir käynnisti kampanjansa, mutta suosio tasaantui myöhemmin noin 30 prosenttiin.

-Vaaleissa ei ole kyse mielipidemittauksista tai kampanjoinnista vaan vallasta. Tätä valtaa käyttää nyt kansa päättäessään, kuka hallitsee maata vaalien jälkeen,Gisladottir vetosi äänestäjiin eilen.

Oppositio on arvostellut Oddssonia itsevaltaisesta hallintotavasta sekä rikkaiden ja köyhien välisen kuilun kasvattamisesta. Pääministeri korosti kampanjassaan puolestaan suotuisen talouskehityksen merkitystä ja hyvää työllisyystilannetta. Äänioikeutettuja Islannissa on noin 211 000.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja