Mainos

Islannissa oleva suomalainen: Maisema on kuin kuussa

– Autojen ja talojen katot ovat jo peittyneet pitkälti tuhkaan. On todella savuista, ja aurinko on vain sumea pilkku taivaalla.

Näin kuvailee Islannin Grimsvötn-tulivuoren purkautumista paikan päällä oleva suomalainen abiturientti Eeva Halonen. Hän työskentelee parhaillaan hotellissa Skaftafellissä, joka sijaitsee noin 25 kilometrin päässä tulivuoresta.

– Meille tultiin sanomaan, että tulivuori purkautuu ja pihalla näkyy savua. Menimme ihmettelemään sitä, ja aluksi se tuntui ihan hauskalta jutulta. Sitten alkoi tulla lisää tuhkaa ja nyt paikka on jo melkein pimeänä, Halonen kertoo.

Toistaiseksi Halosen työpaikkana olevaa hotellia ei ole suljettu. Mahdollisia evakuointeja voidaan kuitenkin joutua harkitsemaan, mikäli Grimsvötnin purkautuminen jatkuu yhtä voimakkaana.

– Joudumme pitämään nyt hengityssuojaimia. Yritimme olla myös pihalla töissä, mutta ei siitä tullut mitään. Lisäksi pidämme pattereita lämpiminä ja ikkunoita kiinni, jotta tuhka ei pääse sisälle rakennukseen. Olemme pakanneet vähän tavaroitakin, jos joudumme lähtemään täältä äkillisesti.

Halosen mukaan erään paikallisen mukaan kyseessä on suurin purkaus, mitä tämä on ikinä kokenut.

– Kyllä minullakin alkoi jalat tutista jossain vaiheessa, koska tämä on aika hurjan näköistä. Maisema näyttää kuin kuun pinnalta.

Nyt kuukauden verran Islannissa asuneen Eeva Halosen tarkoituksena on viettää koko kesä maassa. Suomeen hänen piti matkustaa kuitenkin muutaman viikon päästä, sillä silloin täällä odottaisivat omat ylioppilasjuhlat.

– En osaa sanoa yhtään, pääsenkö nyt tulemaan Suomeen. Toivoisin kyllä kovasti, että pääsisin omiin juhliini.

(MTV3)

Katso Mari Haaviston juttu (Seitsemän uutiset 22.5.2011)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.