Mainos

"Islannissa kuluttajat juhlivat, Ruotsissa kituutetaan"

Stockmannin toimitusjohtaja Hannu Penttilä paljasti yllättäviä kuulumisia Euroopan vähittäiskaupan tilasta Huomenta Suomen haastattelussa.

EU:n mallioppilaan Ruotsin taloudenhoitoa on suitsutettu talouskriisin ryvettämässä unionissa. Kaupan kannalta länsinaapurista kuuluu kuitenkin kummia.

– Ruotsalaiset kuluttajat ovat lopettaneet kuluttamisen viime kuukausien aikana aivan kokonaan, Penttilä kertoo.

Esimerkiksi Ruotsin muotimarkkinat kokonaisuudessaan tänä vuonna lokakuun loppuun mennessä ovat pudonneet kuusi prosentti, Penttilä paljastaa. lasku jatkuu hänen mukaansa edelleen rajuna.

– Ruotsalaiset ovat jostain syystä tulleet erittäin varovaisiksi. Ruotsin talous muuten lienee suht' hyvässä kunnossa, BKT- tasolla tämä ei ehkä vielä näy, Penttilä arvelee. Hän pelkää, että suomalaisetkin kuluttajat alkavat jarrutella ostoksiaan.

Myös talouskurimuksessa kärsinyt Islanti yllättää. Penttilä kertoo Islantiin avatun uuden Lindex-liikkeen rikkoneen kaikki konsernin aiemmat myyntiennätykset.

– Siellä on ollut satojen metrien jonot, tavarat ovat loppuneet kesken ja myymälä on jouduttu sulkemaan, kun kukaan ei ollut osannut varautua tähän. Sama meininki tuntuu jatkuvan, Penttilä hämmästelee.

– Kukaan ei olisi osannut ennustaa. Muutamassa päivässä myytiin 15 prosenttia koko vuoden budjetista.

Suomen joulumyyntiin Penttilä povaa maltillista kasvua. Hän ei usko, että talven alennusmyynnit tulisivat olemaan erityisen kovia, sillä taloustilanteeseen on osattu varautua. Sen sijaan poikkeuksellisen lauha sää on yllättänyt kauppiaat.

– Talvivaatteiden osalta uskon, että alennukset voivat olla jonkin verran normaalia suurempia, Penttilä vinkkaa.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.