Mainos

Islannissa äänestetään pankkikorvauksista

Islantilaiset äänestävät tänään pankkikorvausten maksamisesta Hollannille ja Britannialle. Islannilta peritään Icesave-tilien talletuksia, jotka hävisivät kun Lansdbanki meni konkurssiin vuonna 2008.

Monet pitävät kansanäänestystä turhana, koska Islanti on saanut jo paremman tarjouksen kuin mistä nyt äänestetään. Kyselyiden mukaan 75 prosenttia islantilaisista äänestää sopimusta vastaan.

- Haluamme maksaa velkamme, mutta olla menemättä vararikkoon, sanoo Reykjavikissa äänestänyt pianisti Steinunn Ragnarsdottir. Hollanti ja Britannia perivät Islannilta talletuksia, jotka hävisivät Icesave-pankin romahduksessa lokakuussa 2008. Kyse on lähes neljästä miljardista eurosta.

Äänestyspaikat sulkeutuvat puoliltaöin Suomen aikaa, ja tuloksia on odotettavissa huomisen puolella.

- Osa haluaa ilmaista äänestyksessä, ettei Islanti hyväksy tällaista kohtelua. Yli puolet kuitenkin katsoo, että Islannilla on viime kädessä eettinen velvollisuus maksaa velat takaisin, Capacent-tutkimuslaitoksen johtaja Gudbjorg Andrea Jonsdottir sanoi.

Kiista on laskenut EU:n suosiota Islannissa viime kuukausina. Myös Hollannin ja Britannian on arveltu vaikeuttavan Islannin EU-neuvotteluita, ellei kiistaa saada ratkaistua.

Hollannin ulkoministeri Maxime Verhagen sanoi Espanjassa meneillään olevassa ulkoministerikokouksessa, että Hollanti ottaa Icesave-sopimuksesta käytävien neuvottelujen tilanteen huomioon, kun se harkitsee kantaansa Islannin EU-jäsenyyteen.

(MTV3 - STT)

Katso Helena Liikasen juttu Reykjavikista (Seitsemän uutiset 6.3.2010)

Katso Helena Liikasen juttu Reykjavikista (Kymmenen uutiset 5.3.2010)

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja