Mainos

Islannin tulivuoren purkausaukko kilometrin kokoinen

Islannin eteläosassa, Eyjafjallajökull-jäätikön alueella tapahtuva tulivuoren purkaus saattaa kestää useita päiviä. Näin kertoo suomalaistoimittaja Satu Rämö puhelimitse Islannin pääkaupungista Reykjavikista.

- Tulivuoresta laavaa ja tuhkaa syöksevä rako on tällä hetkellä noin kilometrin kokoinen. Täällä asiantuntijat ovat ennustaneet, että raon koko saattaa kasvaa vieläkin suuremmaksi, kertoo Rämö MTV:n uutisille.

Suurimmat riskit tulivuoren purkautumisessa liittyvät jäätikkövesien tulvimiseen. Rämön mukaan viranomaiset aikovat laajentaa evakuointeja, mikäli tulvariskin arvioidaan kohoavan. Tähän mennessä alueelta on evakuoitu arviolta 400 - 500 ihmistä.

- Mikäli purkaus laajenee tästä suuremmaksi, saattavat tulvivat jäätikkövedet aiheuttaa tuhoisiakin tulvia, toteaa Rämö.

Sen sijaan sellaista vaaraa ei ole, että tulivuoren lähistön alueen rakennukset jäisivät purkauksessa laavan alle. Tulivuoren vieressä ei sijaitse suuria kaupunkeja, vaan alueella on Rämön mukaan lähinnä pieniä kuntakeskuksia ja maatiloja.

Suosittu vaelluskohde

Tulivuori sijaitsee alueella, joka on erittäin suosittu vaelluskohde kesäisin. Rämö pitääkin onnekkaana sattumana sitä, että purkaus tapahtui juuri tähän vuodenaikaan.

- Jos se olisi sattunut esimerkiksi keskellä heinäkuuta, olisivat riskit olleet huomattavasti suuremmat.

Tulivuori sijaitsee noin 120 kilometriä itään Reykjavikista. Rämön mukaan purkaus ei juuri vaikuta pääkaupungin arkeen.

- Lähinnä työmatkaliikenne saattaa huomenna hidastella, koska useita teitä on suljettu. Ehkä ainoana vaarana on se, että purkauksen aiheuttamat tuhkapilvet ajautuisivat Reykjavikin ylle, jolloin hengitysilmaan tulisi runsaasti epäpuhtauksia. Käsittääkseni purkaus ei ole kuitenkaan syössyt ilmaan aivan valtavia määriä tuhkaa, sanoo Rämö.

Katso Risto Puolimatkan juttu ja Satu Rämön raportti Reykjavikista

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.