Mainos

"Islannin ilmavalvontaan osallistuminen ei ole kummoinenkaan operaatio"

Komentaja ja kenraalimajuri Lauri Purasen mukaan Islannin ilmavalvontaan osallistuminen ei ole teknisesti erityisen vaativa operaatio Suomen ilmavoimille.

– Teknisenä suorituksena tämä ei ole kovinkaan kummoinen operaatio ja meillä on täysi valmius toteuttaa se, sanoo Puranen.

– Tämä keskustelu siitä, onko tästä ilmavoimille erityistä hyötyä vai ei, on outo. Lähtökohtahan on, että Islanti on pyytänyt tukea ja me menemme tukemaan Islantia. Tämän tukemisen ohella me käytämme tilannetta sitten mahdollisimman hyvin hyväksi.

Puranen viittaa hyödyn saamisella siihen, että operaation osallistuisi lentäjiä, jotka saisivat samalla koulutusta.

– Sinne lähtee varmasti eri tasoisia ohjaajia, on nuorempia ja vähän vanhempia. Ja kaikki, jotka sinne lähtevät, lentävät koulutustasonsa mukaisia lento-ohjelmia.

Ilmavoimat on joutunut leikkaamaan hävittäjälentäjien lentotuntimääriä 9 200 tunnin tavoitetasosta 8 000 tuntiin kustannussyistä. Vähäisen lentotuntimäärän vuoksi komentaja Puranen kertoo joutuneensa vastaamaan toistuvasti kysymyksiin, kuinka pitkään Suomen hävittäjälentäjien lentokyky pysyy yllä näin vähäisillä tuntimäärillä.

Purasen mukaan Suomen puolustusvalmiuden kannalta Islannin ilmavalvontaan osallistumista huomattavasti merkittävämpi asia onkin lentotuntimäärien leikkaaminen.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja