Mainos

Islamistit uhosivat kostoa ranskalaisille

Islamistikapinalliset uhkasivat lauantaina kostaa Ranskalle sen puuttumisen Malin taisteluihin. Vaarassa olisivat ranskalaiset panttivangit ja Ranskan kansalaiset kaikkialla islamilaisessa maailmassa.

Kapinallisjärjestö Ansar Dinen edustaja syytti presidentti Francois Hollandea panttivankien asettamisesta vaaraan.

– Hän tuntuu haluavan panttivankien kuolemaa. Hän on valinnut neuvotteluiden sijaan ratkaisuksi sodan, Sanda Ould Bouhama sanoi Reutersille.

Järjestöllä on läheiset välit al-Qaidan pohjoisafrikkalaiseen siipeen (AQIM), jolla liittolaisineen on panttivankeinaan kahdeksan ranskalaista Sahelin harvaan asutulla alueella Afrikassa.

AQIM vaati internetiin ladatulla videolla Ranskaa lopettamaan hyökkäyksensä, tai muuten ranskalaiset "kaivavat omien poikiensa hautoja."

Ranskan ilmaiskuissa on kuollut jo yli sata malilaista kapinallista ja hallituksen sotilasta, kertoo uutistoimisto Reuters. Iskut alkoivat eilen.

Ranskan ulkoministeri kehotti eilen Malissa asuvia ranskalaisia lähtemään maasta. Malissa asuu noin 6000 Ranskan kansalaista. Ranska kertoi siirtäneensä joukkoja myös pääkaupunki Bamakoon suojellakseen siellä asuvia ulkomaalaisia.

Ranskan presidentti Francois Hollande määräsi puolestaan tänään vahvistamaan turvallisuutta julkisissa liikennevälineissä ja rakennuksissa.

Islamistikapinalliset syrjäyttivät viime vuoden maaliskuussa Malin pohjoisosan tuaregikapinalliset, jotka olivat taistelleet oikeuksiensa puolesta hallitusta vastaan.

Venäjä sivalsi

Ranskan puuttuminen taisteluihin näytti kääntäneen voimasuhteet nopeasti. Malin eteläosaa uhanneiden islamistikapinallisten eteneminen pysäytettiin tänään.

Venäjän Afrikan-lähettiläs Mihail Margelov sivalsi tänään Ranskaa sanoen, että muiden ei pitäisi ratkaista maanosan ongelmia.

– Ymmärrän tilanteen, mutta mielestäni mikä tahansa operaatio Afrikassa voidaan ja pitää tehdä YK:n ja Afrikan unionin suojissa.

Diplomaattilähteiden mukaan YK:n Mali-operaatio voisi alkaa vasta syksyllä.

(MTV3 - STT - AFP - Reuters)

Katso Anne Sjöholmin juttu (Seitsemän uutiset 12.1.2013)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.