Mainos

Islamilaisten maiden huippukokous alkoi Iranissa

Iranin poliittiset johtajat välittivät tänään varsin ristiriitaisia viestejä muslimimaiden huippukokouksessa, mitä pidetään osoituksena maassa pinnan alla kuohuvasta valtataistelusta.

Iranin ylin johtaja, konservatiivinen ajatollah Ali Khamenei hyökkäsi rikinkatkuisesti länsimaita vastaan kokouksen avajaispuheessa. Hän kehotti muslimeja vastustamaan Yhdysvaltojen ja Israelin kulttuurista ja sotilaallista tunkeutumista. Khamenein mukaan läntinen sivilisaatio ajaa ihmiset materialismiin, jossa vain raha ja lihalliset nautinnot koetaan tavoittelemisen arvoisiksi.

Iranin liberaali presidentti Mohammad Khatami taas puhui kulttuurien välisestä vuoropuhelusta ja jalostuneesta yhteisymmärryksestä. Hän kehotti muslimeja hyödyntämään lännen myönteisiä tieteellisiä, teknologisia ja sosiaalisia saavutuksia "islamilaisen kansalaisyhteiskunnan rakentamiseen".

Kun puheeksi tulivat Israel ja Lähi-idän rauhanprosessi, myös Khatami muuttui hyökkääväksi.
-Israel on luonteeltaan sotaisa, rasistinen ja terroristinen, ja sen pyrkimykset hankkia joukkotuhoaseita ovat uhka alueen turvallisuudelle.

Iranin politiikan asiantuntijat odottavat, että maan poliittinen valtataistelu ryöstäytyy valloilleen sen jälkeen kun huippukokous saadaan päätökseen. Muslimimaiden edustajien kolmipäiväinen huippukokous alkoi Teheranissa tänään. Kokoukseen osallistuu muun muassa monarkkeja, kruununprinssejä, presidenttejä ja pääministereitä Islamilaisten maiden järjestön OIC:n 55 jäsenmaasta.
(STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.