Mainos

Islamilaiset maat vastustivat hyökkäysten laajentamista

Islamilaisten maiden järjestö OIC vastustaa Yhdysvaltain hyökkäysten laajentamista Afganistanista johonkin muuhun arabi- tai islamilaiseen maahan.

OIC:n ulkoministerit sanoivat yhteisessä julkilausumassaan, että he "torjuvat mahdollisuuden, että mikään islamilainen tai arabimaat joutuisi hyökkäyksen kohteeksi terrorisminvastaisen taistelun varjolla".

Järjestö ei tuominnut Yhdysvaltain hyökkäystä Afganistaniin, mutta ministerit ilmaisivat "huolensa siitä, että ne voivat aiheuttaa tappioita viattomien siviilien keskuudessa".

-Sotilaalliset toimet on rajoitettava hyökkäysten tekijöihin, eikä muihin, jotta viattomien ei tarvitse maksaa hengellään, sanoi OIC:n tämänhetkisen puheenjohtajamaan Qatarin emiiri Hamad bin Khalifa al-Thani.

Hänen mukaansa on ensiarvoisen tärkeää, että "epäiltyjen hyökkääjien syyllisyydestä on saatava käytännön todisteita".

Afganistania hallitseva Taleban-liike vetosi puolestaan OIC:hen, jotta se pyrkisi lopettamaan Yhdysvaltain iskut Afganistaniin. Kirjeessään OIC:n ministerikokoukselle Talebanin ulkoministeri Wakil Ahmed Mutawakel sanoi Taleban-hallituksen haluavan löytää neuvotteluratkaisun kriisiin.

-Taleban on valmis neuvottelemaan, sanottiin kirjeessä, kertoi Pakistanissa toimiva afgaanien uutistoimisto AIP.

Al-Thani vaati myös, että on tehtävä selvä ero sen suhteen, onko kyseessä terrorismi vai "kansakunnan laillinen oikeus puolustaa vapauttaan ja itsemääräämisoikeuttaan". Tällä hän todennäköisesti viittasi Israelin ja palestiinalaisten selkkaukseen.

Palestiinalaisten presidentti Jasser Arafat sanoi kokouksessa, ettei maailman tulisi keskittyä yksinomaan vain Yhdysvaltain terrori-iskujen seurauksiin ja unohtaa Israelin ja palestiinalaisten väkivaltaisuudet.

(MTV3-STT-AFP-Reuters-AP)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.